Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αυτολοβοτομή ή πέλεκυς στην ελευθερία έκφρασης

Σχολιάζει Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ //

Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δεν δημοσίευσε σήμερα το καθιερωμένο Σαββατιάτικο άρθρο της Ελενας Ακρίτα, το οποίο αναφερόταν στη «Βίλα Τσίπρα», ένα απ’ τα βασικά θέματα των τελευταίων ημερών.

«Το σημερινό μου άρθρο στα ‘Νέα’ λογοκρίθηκε από την διεύθυνση της εφημερίδας και, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, δεν δημοσιεύεται στην στήλη μου του Σαββάτου» έγραψε η δημοσιογράφος στα social media.

Αναμφίβολα πρόκειται για καραμπινάτη παραβίαση – και προσβολή- της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της ελεύθερης έκφρασης, (πολλώ δε μάλλον απ’ την εφημερίδα που αναλώθηκε απ’ την πρώτη σελίδα της με το παραπάνω θέμα).

Τα αφεντικά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν είχαν ποτέ ενδοιασμούς και συναισθηματισμούς. Θυμηθείτε τη σκηνή απ’ την κινηματογραφική ταινία «Η πρώτη σελίδα», όπου ο Τζάκ Λέμον, σε ρόλο δημοσιογράφου-ρεπόρτερ, ξεκινάει το τελευταίο κείμενο στην καριέρα του, με έναν φανταστικό πρόλογο για την δραπέτευση ενός καταδικασμένου σε θάνατο ,λίγες ώρες πρίν την εκτέλεσή του.

Μόλις όμως ο εκδότης της εφημερίδας άκουσε τον πρόλογο, τραβάει το χαρτί απ’ τη γραφομηχανή, το τσαλακώνει, το πετάει στο καλάθι και δίνει εντολή στο δημοσιογράφο: «Γράψε: “Ο Ελεύθερος –έτσι ‘λέγαν την εφημερίδα- έσωσε για μια ακόμα φορά τη Νέα Υόρκη”» (!) αφήνοντας αποσβολωμένο το Τζάκ Λέμον, να μην μπορεί να κουνήσει τα χέρια του.

Έτσι είναι τα αφεντικά. Θέλουν οι δημοσιογράφοι να βρίσκουν και να παρουσιάζουν το θέμα όπως τους εξυπηρετεί –και τους υπηρετεί. Δηλαδή, οι δημοσιογράφοι να αυτολοβοτομούνται.

Κι όταν δεν καταφέρνουν να οδηγήσουν τους δημοσιογράφους στην αυτολοβοτομή, τότε πίπτει ο πέλεκυς της λογοκρισίας!

Απλή συνέχεια των πραγμάτων. Ή το –όπως λέγαμε- προτσές της κυριαρχίας στο επίπεδο της ενημέρωσης.

Ασχέτως αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με τις απόψεις της κ. Ακρίτα, ή πώς αξιολογεί το συγκεκριμένο θέμα, πρώτιστο καθήκον όλων η ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων.

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής