Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εισβάλλουν στην Καμπούλ, οι δυτικοί αποχωρούν

Οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ από όλες τις πλευρές, ανακοίνωσε σήμερα το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών, καθώς προσωπικό των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο.

Μέλη “κεντρικών” ομάδων των ΗΠΑ εργάζονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που δεν έχει γίνει γνωστή.

Μετά την προέλαση-αστραπή στην πρωτεύουσα, η ανταρτική οργάνωση διέταξε τους μαχητές της να απόσχουν από τη βία, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων θέλουν να φύγουν και ζήτησε από τις γυναίκες να κατευθυνθούν σε προστατευμένες περιοχές, σύμφωνα με έναν ηγέτη των Ταλιμπάν στην Ντόχα.

Το ΒBC μετέδωσε βίντεο στο οποίο Αφγανοί συνωστίζονται έξω από τράπεζες.

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Ρόιτερς πως η οργάνωση δεν επιθυμεί απώλειες καθώς αναλαμβάνει τον έλεγχο, αλλά πως δεν έχει κηρύξει κατάπαυση του πυρός.

Nεότερες πληροφορίες αναφέρουν οτι οι Ταλιμπάν έλαβαν εντολή να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ και να μην εισέλθουν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός τους, αν και μαχητές θεάθηκαν από κατοίκους σε προάστιο της πόλης, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο διατάζει όλες τις δυνάμεις του να περιμένουν στις πύλες της Καμπούλ, να μην προσπαθήσουν να εισέλθουν στην πόλη”, δήλωσε στο Twitter ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. “Υπάρχουν ένοπλοι μαχητές Ταλιμπάν στη γειτονιά μας αλλά δεν υπάρχουν μάχες», δήλωσε στο AFP ένας κάτοικος.

Χθες το βράδυ κατέλαβαν αμαχητί την Τζαλαλαμπάντ, την τελευταία μεγάλη πόλη που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Από το πρωί έχει ξεκινήσει η εκκένωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ, με ελικόπτερα να προσγειώνονται στην ταράτσα της Πρεσβείας, ενώ και οχηματοπομπές αναχωρούν από το κτίριο. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως οι διπλωμάτες μεταφέρονται στο αεροδρόμιο από την πρεσβεία που βρίσκεται στον οχυρωμένο τομέα Ουαζίρ Ακμπάρ Χαν. Ο Τζο Μπαίντεν ανακοίνωσε ότι στέλνει άλλους 2.000 στρατιώτες -συνολικά 5.000- για να επιβλέψουν την αποχώρηση.

Σύμφωνα με το σημερινό της φύλλο η «Sunday Telegraph», ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα εντός της ημέρας.

Παράλληλα και οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας ετοιμάζονται για αποστολή εκκένωσης Γερμανών διπλωματών και πολιτών, καθώς και Αφγανών συνεργατών και υπαλλήλων από τη χώρα υπό αυστηρή φρούρηση, όπως ενημέρωσαν στρατιωτικές πηγές το Γερμανικό Πρακτορείο.