Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αφγανιστάν-Ταλιμπάν: Μια τραγωδία με υπογραφή «made in USA»

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Η προέλαση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ και οι σκηνές χάους που εκτυλίσονται στο Αφγανιστάν ρίχνουν την «αυλαία» μιας τραγωδίας που ξεκίνησε 20 χρόνια πριν, το 2001, με την ιμπεριαλιστική εισβολή ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην χώρα. Το γεγονός ότι η, στηριζόμενη από τις ΗΠΑ, κυβέρνηση του Αφγανιστάν παραδόθηκε αμαχητί στις δυνάμεις των Ταλιμπάν αποτελεί την πλέον ξεκάθαρη απόδειξη ότι δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μηχανισμός στήριξης της ιμπεριαλιστικής κατοχής στη χώρα. Μόλις οι ΗΠΑ αποφάσισαν την αποχώρηση των στρατευμάτων τους, η «κυβέρνηση» κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους φέρουν την συντριπτική ευθύνη για την τραγωδία που βιώνει και σήμερα ο λαός της πολύπαθης χώρας. Τα υποκριτικά προσχήματα της εγκληματικής ιμπεριαλιστικής εισβολής του 2001 περί «δημοκρατίας», «ελευθερίας» και «σταθερότητας», στο πλαίσιο του περίφημου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά λέξεις κενές περιεχομένου. Μοναδικός σκοπός του πολέμου που διεξήγαγε η κυβέρνηση Μπους και συνέχισαν οι επόμενες κυβερνήσεις ήταν ο έλεγχος περιοχών γεωστρατηγικής σημασίας, ενεργειακών πηγών, ορυκτού πλούτου και δρόμων μεταφοράς.

Όταν ο στόχος επιτεύχθη και το βάρος της προσοχής των ΗΠΑ στράφηκε σε άλλες περιοχές, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε τον περασμένο Απρίλη την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των ΗΠΑ-ΕΕ με άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, απαιτείται η μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων αλλού, σε περιοχές όπως η Βαλτική, η Μαύρη Θάλασσα και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το Αφγανιστάν είναι πλέον και πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν. Πρόκειται για τους ίδιους φανατικούς τζιχαντιστές τους οποίους εκπαίδευσαν και εξόπλισαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους την δεκαετία του 1980, στρέφοντάς τους ενάντια στην Σοβιετική Ένωση. Η άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία την δεκαετία του 1990, με την πολύτιμη βοήθεια των ΗΠΑ και των μυστικών τους υπηρεσιών, ήρθε ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν.

Στον πόλεμο ενάντια στον σοσιαλισμό-κομμουνισμό οι ΗΠΑ εξέθρεψαν στην κυριολεξία ένα τέρας, το οποίο το 2001 το αποκήρυξαν ως «τρομοκρατική απειλή» προκειμένου να δικαιολογήσουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα.

Σήμερα, η φαινομενική αγωνία των αστικών επιτελείων σε ΗΠΑ και ΕΕ για την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και το μέλλον του Αφγανιστάν, μόνο ως χοντροειδή υποκρισία μπορεί να εκληφθεί. Οι «δήμιοι» του πολύπαθου αφγανικού λαού πρέπει να καταδικαστούν στις συνειδήσεις των εργαζόμενων, των λαών όλου του κόσμου, ώστε να μην ξεχαστεί το έγκλημα τους και να αναδειχθεί, για ακόμη μια φορά, η βαρβαρότητα και κτηνωδία του ιμπεριαλισμού.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα