Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 🚩45 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ 🚩«ΟΔΗΓΗΤΗ»

Ένα ταξίδι στην ιστορία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στο 902.gr

🚩 Προς τιμήν των 45 χρόνων του Φεστιβάλ,
ΚΝΕ – «Οδηγητή»,
το 902.gr ξεκινάει από την ερχόμενη Τρίτη 6 Αυγούστου,
μια αναδρομή-
αφιέρωμα στην Ιστορία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Μετρώντας …αντίστροφα τις μέρες για τις κεντρικές εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ίλιον, στις 19 – 21 Σεπτέμβρη, το 902.gr θα δημοσιεύει κάθε μέρα και ένα αφιέρωμα σε κάθε ένα από τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, από το 1975 έως και το 2018.

Από την απαρχή του το 1975, τα πρώτα του τολμηρά και πετυχημένα βήματα και την πολύ γρήγορη καθιέρωσή του, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» δικαιωματικά κατέκτησε τον τίτλο του μοναδικού νεανικού πολιτικού – πολιτιστικού θεσμού. Φτιαγμένο αποκλειστικά με το μεράκι και την εθελοντική δουλειά των μελών και φίλων της ΚΝΕ, το Φεστιβάλ βρήκε σημαντική στήριξη από μεγάλες μορφές των Γραμμάτων και των Τεχνών κι έγινε μια πραγματική όαση πολιτισμού.

Στη 10ετία του ’80, το Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» είναι πια ένας κατοχυρωμένος και καταξιωμένος νεανικός θεσμός. Μετά από 8 χρόνια παραμονής στο άλσος Περιστερίου αλλάζει χώρο και πηγαίνει στην Καισαριανή. Κοινό χαρακτηριστικό των Φεστιβάλ της περιόδου είναι η μαζικότητά τους. Μεγάλες μορφές, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μίκης Θεοδωράκης, στηρίζουν και συμβάλλουν στις εκδηλώσεις του. Την ίδια περίοδο, όμως, μετράμε και σημαντικές απώλειες, όπως του Μάνου Λοΐζου και του Μάνου Κατράκη που είχαν στηρίξει το Φεστιβάλ στα πρώτα του βήματα.

Ακολουθούν τα δύσκολα χρόνια, που σημαδεύονται από την κρίση στην ΚΝΕ και τις δύο διασπάσεις της. Και ύστερα τα χρόνια της ανασυγκρότησης και τα σταθερά ελπιδοφόρα βήματα της Οργάνωσης στις αρχές της δεκαετίας του ’90, για τα οποία η συμβολή του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» είναι καθοριστική, αφού αποτελεί πλατιά συνάντηση της ΚΝΕ με τη νέα γενιά.

Στο δεύτερο μισό της 10ετίας του ’90, τα βήματα που έχει κάνει η ΚΝΕ μετά την ανασυγκρότησή της την καθιστούν και πάλι μια μαζική Οργάνωση Νεολαίας, που δένεται με τις μάζες και αυτό εκφράζεται χρόνο με το χρόνο και στα Φεστιβάλ της. Η «μετακόμιση» του Φεστιβάλ στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια συμπίπτει και με την εντυπωσιακή άνοδο της μαζικότητάς του, η οποία πάει παράλληλα με τον εμπλουτισμό του προγράμματός του, ώστε να αφουγκράζεται και να δένεται με την επικαιρότητα, αλλά και να περιλαμβάνει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ελληνική μουσική σκηνή. Η πορεία του Φεστιβάλ, μέχρι και τη «μετεγκατάστασή» του στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ίλιον, είναι ανοδική.

Τα τελευταία χρόνια, το Φεστιβάλ έχει πια μεγαλώσει κι έχει ομορφύνει περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ενώ ταυτόχρονα δε σταματά να μας εκπλήσσει, να εισάγει νέα στοιχεία, να συνδέεται με πρωτότυπες κι αξιόλογες πρωτοβουλίες της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ

Η ιστορική αναδρομή που έχει ετοιμάσει το 902.gr θα ολοκληρωθεί δίνοντας τη σκυτάλη στις κεντρικές εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», για να γράψουν τη δική τους ιστορία, καθώς

🚩 Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας…
“θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα…” (Ναζίμ Χικμέτ)

🚩 Τον Σοσιαλισμό!


Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog