Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αϊνστάιν: «Στο πρόσωπο του Λένιν… Άνθρωποι σαν αυτόν…»

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

”Στο πρόσωπο του Λένιν τιμώ τον άνθρωπο που μέσα από την απόλυτη προσωπική του θυσία έδωσε όλη του την ενέργεια για να πραγματώσει την κοινωνική δικαιοσύνη. Ένα είναι σίγουρο: Άνθρωποι σαν κι αυτόν είναι οι θεματοφύλακες και οι ανανεωτές του ανθρώπινου είδους.”
Αναφέρεται στην σελίδα 96 του βιβλίου: Einstein: An Intimate Study of a Great Man. Dimitri Marianoff, Palma Wayne. p.96)

O Δόκτορας Ντιμίτρι Μαριάνοφ γεννήθηκε το 1889.Κανείς δεν ξέρει την ημερομηνία θανάτου του. Ήταν γεννετιστής και βοηθός του Αινσταίν. Παντρεύτηκε την θετή κόρη του Αινσταίν Μάργοτ το 1930. Έγραψε το βιβλίο Αϊνσταίν Μια πολύ προσωπική μελέτη ενός Μεγάλου άντρα σε έλευθερη μετάφραση απο τα αγγλικά Einstein. An intimate study of a great man το 1944 μαζί με τον Palma Wayne.

Γράφει ο οικος Doran στον πρόλογο του βιβλίου. Αϊνστάιν:

Μια οικεία μελέτη ενός μεγάλου ανθρώπου, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1944, αναφέρει την προσωπική ζωή του φυσικού Albert Einstein (1879-1955). Το βιβλίο γράφτηκε από τον γαμπρό του Αϊνστάιν, ο οποίος παντρεύτηκε την κόρη του Margot στο Βερολίνο το 1930. Ο Αϊνστάιν ήταν απλός, άμεσος άνθρωπος, αλλά παραμένει σήμερα μεγαλύτερος από τη ζωή και όπως γράφει ο συγγραφέας Marianoff, «η ζωή του Αϊνστάιν δεν είναι ένα γεγονώς συναρπαστικό, δεν είναι γεμάτο με τη βιασύνη και τη σφύριγμα των θεαματικών περιπέτειων, δεν έχει το πεδίο και τον κίνδυνο του εξερευνητή, ο οποίος παγώνει και υποφέρει και αγωνίζεται στην έρευνά του, δεν γεμίζει με την ανάδευση και την άνεση του περιπετειώδους , φαντασμαγορικά επεισόδια, δεν είναι ένα πολύχρωμο πανόραμα του προσκυνήματος του ανθρώπου … Δεν έχει καθόλου χρώμα εκτός από το χρώμα του μεγαλείου … Είναι ένα ισχυρό επικό ταξίδι της επιστήμης – μια σταθερή, αναπνευστική πορεία της οποίας το ηρωικό υψόμετρο είναι τόσο υψηλό που αποκλείει την εκστατική γλώσσα που εφαρμόζεται τόσο συχνά στις μοναδικές ανθρώπινες προσπάθειες … Δεν έχει καμία συγκίνηση σε αυτήν, εκτός από τη συγκίνηση ότι άλλαξε την παλίρροια της ιστορίας του ανθρώπου και δημιούργησε νέους διαύλους για την ανάπτυξή του. κανένα δράμα σε αυτό, εκτός από το υπερβολικό δράμα ενός συνεργάτη δεν είναι τόσο ανυπόληπτο που όσο ο άνθρωπος παραμένει στη γη θα έχει επωφεληθεί από αυτό.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Δούλεψα σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 μένω στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ και δουλεύω στον δήμο της Χεργιεντάλεν σαν διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.