Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αύγουστος 1928 : Η διεθνής αθλητική «Σπαρτακιάδα» της Μόσχας

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //

spar2Οι «Σπαρτακιάδες» ήταν αθλητικοί εργατικοί αγώνες που διεξάγονταν προς τιμήν του «Σπάρτακου». Ας σημειωθεί ότι ήδη προς το τέλος του 19ου αιώνα υπήρξε η ανάπτυξη των εργατικών αθλητικών συλλόγων, όπου δημιουργήθηκε η δυνατότητα ενασχόλησης με τον αθλητισμό και μάλιστα οργανωμένα. Πριν την έναρξη του πολέμου, ακόμη από το τέλος του 19ου αιώνα είχαν ιδρυθεί πολλές εργατικές αθλητικές οργανώσεις και σύλλογοι, που καθοδηγούνταν από τα κόμματα της Β΄ Διεθνούς. Στη Γερμανία, υπήρχε η Ένωση των γυμναστών, που αριθμούσε 183.383 μέλη το 1912. Στην Τσεχοσλοβακία (ανήκε τότε στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία) υπήρχε η Ένωση των Τσεχοσλοβάκων γυμναστών εργατών, από το 1903, που το 1913 είχε φτάσει τα 30.000 μέλη. Ανάλογες ενώσεις υπήρχαν και στη Γαλλία και στο Βέλγιο, που επίσης ανήκαν στα αντίστοιχα σοσιαλιστικά κόμματα. Αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας των εργατικών Αθλητικών Ενώσεων Γαλλίας και Βελγίου ήταν η διοργάνωση συνεδρίου στη Γάνδη το 1913 και η δημιουργία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Ένωσης Φυσικής Αγωγής.

Μετά τον πόλεμο συνήλθε συνέδριο για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Ένωσης Φυσικής Αγωγής στη Λουκέρνη της Ελβετίας το 1920. Σ’ αυτές τις συνθήκες, μετά τον πόλεμο και πιο συγκεκριμένα τον Ιούνη του 1921 οργανώνονται διεθνείς εργατικοί αθλητικοί αγώνες στην Πράγα από την Τσεχοσλοβακική Αθλητική Ένωση Εργατών. Συμμετέχουν αθλητές από δώδεκα χώρες.

Ο αθλητισμός, φυσικά, δε θα μπορούσε να μείνει έξω από τη δράση του συνεπούς εργατικού κινήματος. Έτσι το 1921 ιδρύεται η Κόκκινη Αθλητική Διεθνής με έδρα στη Μόσχα.

Το 1925 πραγματοποιούνται διεθνείς εργατικοί αθλητικοί αγώνες στη Γερμανία (Φραγκφούρτη), από τη Σοσιαλιστική Διεθνή Ένωση Φυσική Αγωγής. Ήταν ένας χρόνος μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Τώρα, πλέον, δίνεται η ονομασία Εργατικοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Στην τελετή έναρξης και λήξης των αγώνων οι ομάδες από τις διαφορετικές χώρες παρήλασαν με κόκκινες σημαίες, τραγουδώντας τον ύμνο της Διεθνούς στο πλαίσιο και της γενικότερης τακτικής της Β΄ Διεθνούς. Πάντως απέκλεισαν απ’ αυτούς τους αγώνες τους εργατικούς αθλητικούς συλλόγους που ανήκαν στην Κόκκινη Αθλητική Διεθνή. Να σημειώσουμε ότι γενικότερα οι εργατικοί αγώνες εμφανιζόταν ως το «αντίπαλο δέος»των Ολυμπιακών Αγώνων που διοργάνωνε η αστική τάξη.

spar3

Οι αγώνες στη Μόσχα και η συνέχεια μέχρι τον πόλεμο

Το 1928 διοργανώθηκαν στη Μόσχα διεθνείς εργατικοί αθλητικοί αγώνες, δηλαδή διεθνής αθλητική «Σπαρτακιάδα». Να σημειώσουμε ότι η ΕΣΣΔ είχε οργανώσει τέτοιους αγώνες, αλλά μόνο με συμμετοχή των λαών που ζούσαν στο έδαφός της στα 1923.

Πήραν μέρος πάνω από 6.000 αθλητές, ανάμεσά τους και 600 αθλητές από 17 καπιταλιστικές χώρες. Οργανώθηκαν 22 αθλήματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν αγώνες δρόμων, γυμναστικής, κολύμβησης, ποδοσφαίρου, μπάσκετμπολ, ποδηλασίας και σκοποβολής. Αλλά δεν ήταν μόνο αθλητικοί αγώνες. Συνδύαζαν το καθαρά αθλητικό μέρος με την Τέχνη και τον Πολιτισμό, αλλά και μηχανοκίνητο αθλητισμό. Έτσι διεξήχθησαν και αγώνες ποίησης, παραδοσιακής μουσικής από ερασιτεχνικά συγκροτήματα, χορού, αλλά και αγώνες μοτοσικλέτας και αυτοκινήτου

Το 1931 οργανώθηκαν στη Βιέννη από τη Σοσιαλιστική Διεθνή Ενωση Φυσική Αγωγής διεθνείς αθλητικοί αγώνες, η δεύτερη Εργατική Ολυμπιάδα ένα χρόνο πριν από τους Αγώνες του Λος Αντζελες. Τώρα πλέον υπάρχει μια απομίμηση των επίσημων αστικών Ολυμπιακών Αγώνων σε ό,τι έχει σχέση με το πρόγραμμα, τα αγωνίσματα κλπ. Βεβαίως, δεν υπάρχουν όρια για τη συμμετοχή, που ήταν ελεύθερη, ανεξάρτητα από την επίδοση και τις ικανότητες των συμμετεχόντων.

Το 1935 υπογράφεται από την Κόκκινη Αθλητική Διεθνή και τη Σοσιαλιστική Διεθνή Ενωση Φυσικής Αγωγής ανοιχτή πρόσκληση προς τους αθλητές όλου του κόσμου να μη συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες που η ΔΟΕ επέλεξε να γίνουν στην πρωτεύουσα της Γερμανίας του Χίτλερ, στο Βερολίνο.

Στην Ισπανία, όπως και στη Γαλλία αργότερα, δημιουργούνται κυβερνήσεις του Λαϊκού Μετώπου. Το Λαϊκό Μέτωπο στην Ισπανία αποφάσισε τη διοργάνωση Εργατικής Ολυμπιάδας στη Βαρκελώνη. Αλλά η ανατροπή του Λαϊκού Μετώπου από το δικτατορικό καθεστώς Φράνκο και η έναρξη εμφυλίου πολέμου δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή αυτής της Εργατικής Ολυμπιάδας από την Κόκκινη Αθλητική Διεθνή και τη Σοσιαλιστική Διεθνή Ενωση Φυσικής Αγωγής. Αυτή έγινε στην Αμβέρσα το 1937. Συμμετείχαν 27.000 εργάτες από 17 καπιταλιστικές χώρες και την ΕΣΣΔ. Ηταν η τελευταία Εργατική Ολυμπιάδα.

Οσο δε αφορά τις λεγόμενες Εργατικές Ολυμπιάδες είχαμε: Η 1η εργατική Ολυμπιάδα στη Φραγκφούρτη (1925) με 150.000 θεατές, η Χειμερινή εργατική Ολυμπιάδα στο Σραϊμπερχάου, στη Γερμανία (1925), η 2η εργατική Ολυμπιάδα στη Βιέννη (1931), με συμμετοχή 80.000 αθλητών και 250.000 θεατών και η Χειμερινή Ολυμπιάδα στο Mürzzuschlag της Αυστρίας. Η 3η εργατική Ολυμπιάδα στην Αντβέρπ (1937), με 50.000 θεατές στην Τελετή Λήξης, με τη Χειμερινή Ολυμπιάδα να γίνεται στην Τσεχοσλοβακία. Η 4η εργατική Ολυμπιάδα είχε ανακοινωθεί για το 1943 στο Ελσίνκι, αλλά την πρόλαβε ο πόλεμος.

spar1

Η «Σπαρτακιάδα»  της Μόσχας (ανταπόκριση του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)

Από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (21/8/1928) διαβάζουμε κάτω από τον τίτλο: Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ Γ’ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ «ΣΠΑΡΤΑΚΙΑΔΑΣ» τα εξής:

«ΜΟΣΧΑ 18 Αυγούστου (Του ανταποκριτού μας) .Ενώ το πανηγύρι το Άμστερνταμ έκλεινε τις πόρτες του, στη Μόσχα γινότανε η έναρξη της παγκόσμιας Σπαρτακιάδας.

Επευφημούμενον  από εκατοντάδες χιλιάδων εργατών 5.000  αθλητές αντιπροσωπεύοντας τον διεθνή εργατικόν αθλητισμό, παρήλασαν από τους δρόμους της Μόσχας.

Η Σπαρτακιάδα είναι η απάντηση  στους αγώνες του Αμστερνταμ και η διαπίστωση  της δύναμης και της ανάπτυξης του εργατικού σπορ ,μπροστά στο εμποροβιομηχανοποιημένο και στρατιωτικοποιημένο σπορ.

Μία και μόνη σημαία κυματίζει απάνωθεν από τις μεγαλοπρεπείς αυτές γιορτές, η κόκκινης σημαία.

Ζήτω η Σπαρτακιάδα.

Οι αγώνες θα εκτυλιχθούν σ’ όλα  τα στάδια  του κλουμπ «Δυναμό» που μπορεί να χωρέση πάνω από 50 χιλιάδες πρόσωπα , στο στάδιο του Κόκκινου Στρατού, στο στάδιο της Επανάστασης, στο στάδιο Καλίνιν, στο στάδιο Τόμσκι κλπ. Ελήφθη πρόταση όπως οι συμμετέχοντες  των αγώνων επισκεφθούν και τις επαρχίες για να ιδούν από κοντά τη δουλειά που γίνεται για την ανάπτυξη του αθλητισμού.

Εκ  μέρους της ΕΣΣΔ θα λάβουν μέρος 5 χιλ. αθλητές και 1.000 ξένοι αθλητές σταλμένοι απ’ τη  Γερμανία (300), Νορβηγία (5),Τσεχοσλοβακία (220) , Αγγλία (2), Γαλλία (25) , Ουρουγουάη (20) και από άλλα κράτη όπως η Σουηδία, Ελλάς, Φινλανδία και ανατολικές χώρες.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη Μόσχα όλοι αυτοί οι ξένοι θα φιλοξενηθούν στο Τρίτο Σπίτι των Σοβιέτ.

Παράλληλα θα γίνουν μεγάλες συγκεντρώσεις και επιδείξεις  στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και στην Πλατεία Θεάτρου. Θα εκτελεσθούν εθνικοί χοροί, που ευχαριστούν πάντα τους ξένους.

Επί τη ευκαιρία αυτή θα γίνη μετά μεγάλη γιορτή στη Μόσχα ,καθώς και προβολή κινηματογραφικών εικόνων στον ουρανό (θα προβληθούν εικόνες από την Επανάσταση, τοπία από τη Ρωσσία, καθώς και το φιλμ της Σπαρτακιάδας).

Είναι φανερό ότι για τις μεγάλες αυτές γιορτές θα κινητοποιηθή ολόκληρος ο πληθυσμός της επαναστατικής πρωτεύουσας. Αρκετοί θα έλθουν επίσης από τις άλλες πόλεις ,καθ’  όσν συνεχίζονται οι αγώνες και θα καταβληθή κάθε προσπάθεια όπως πάρουν λαμπρότερο χαρακτήρα. Ηδη η χτεσινή τελετή, προοιωνίζεται για την επιτυχή διεξαγωγή όλων των αγώνων.

Η Σπαρτακιάδα παίρνει έτσι σιγά σιγά χαρακτήρα μαζικού κινήματος και γρήγορα θα καταλάβη τη θέση που της αρμόζει μέσα στο διεθνές μας κίνημα. Οι καρποί που θ’  αποφέρη η ανάπτυξη του παγκόσμιου εργατικού αθλητισμού είναι από τώρα αρκετά χαρακτηριστικοί. Θα μπορεί μάλιστα κανείς να ελπίζη ότι χάρις στην τελευταία τεράστια πρόοδο του εργατικού αθλητισμού, η Σπαρτακιάδα της Μόσχας θ΄αντικαταστήση πολύ ενωρίς την Ολυμπιάδα του Άμστερνταμ  .»

 

ΠΗΓΕΣ:
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ