Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αύριο η εκτόξευση του πρώτου ευρωπαϊκού τηλεσκοπίου αποκλειστικά για τη μελέτη των εξωπλανητών

Το πρώ­το του δια­στη­μι­κό «μάτι», που θα είναι αφιε­ρω­μέ­νο απο­κλει­στι­κά στη μελέ­τη των εξω­πλα­νη­τών γύρω από κοντι­νά φωτει­νά άστρα, τα οποία είναι ήδη γνω­στό ότι δια­θέ­τουν πλα­νη­τι­κά συστή­μα­τα, πρό­κει­ται να απο­κτή­σει ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Δια­στή­μα­τος (ESA). Πρό­κει­ται για το δορυ­φο­ρι­κό τηλε­σκό­πιο CHEOPS (Characterising Exoplanet Satellite), που έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί να εκτο­ξευ­τεί με έναν ρωσι­κό πύραυ­λο «Soyuz-Fregat» την Τρί­τη 17 Δεκέμ­βρη, από το δια­στη­μο­δρό­μιο της Ευρώ­πης στο Κου­ρού της Γαλ­λι­κής Γουιά­νας στη Νότια Αμε­ρι­κή. Τα πρώ­τα επι­στη­μο­νι­κά στοι­χεία του ανα­μέ­νο­νται στην αρχή του 2020.

Η απο­στο­λή του Cheops απο­τε­λεί μία συνερ­γα­σία της ESA με την Ελβε­τία και στην άνω των 100 επι­στη­μό­νων και μηχα­νι­κών ομά­δα του συμ­με­τέ­χουν δέκα ευρω­παϊ­κά κρά­τη, με επι­κε­φα­λής ερευ­νη­τές των πανε­πι­στη­μί­ων της Βέρ­νης και της Γενεύ­ης (το τελευ­ταίο θα έχει και την ευθύ­νη λει­τουρ­γί­ας του τηλε­σκο­πί­ου από το έδα­φος). Η κατα­σκευή του CHEOPS, μήκους ενά­μι­σι μέτρου και βάρους 280 κιλών, έγι­νε στην Ισπα­νία από κοι­νο­πρα­ξία με επι­κε­φα­λής την εται­ρεία «Airbus Defense and Space».

Καλ­λι­τε­χνι­κή απει­κό­νι­ση του δια­στη­μι­κού τηλε­σκο­πί­ου CHEOPS  (Πηγή: TG medialab)

Το CHEOPS θα βάλει στο στό­χα­στρό του άστρα που έχουν γύρω τους πλα­νή­τες με μέγε­θος από αυτό της Γης μέχρι εκεί­νο του Ποσει­δώ­να. Θα κάνει ακρι­βείς μετρή­σεις και θα δώσει περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες στους επι­στή­μο­νες σχε­τι­κά με την πυκνό­τη­τα του κάθε εξω­πλα­νή­τη, κατά πόσο είναι βρα­χώ­δης ή όχι και κατά πόσο μπο­ρεί να δια­θέ­τει ωκε­α­νούς, πράγ­μα που με τη σει­ρά του δεί­χνει την πιθα­νό­τη­τα φιλο­ξε­νί­ας ζωής. Το τηλε­σκό­πιο μπο­ρεί να κατα­γρά­ψει μικρές αλλα­γές στη φωτει­νό­τη­τα ενός άστρου, καθώς περ­νά­ει μπρο­στά του κάποιος πλανήτης.

Αντί­θε­τα με τους άλλους «κυνη­γούς» εξω­πλα­νη­τών, όπως τα αμε­ρι­κα­νι­κά δια­στη­μι­κά τηλε­σκό­πια «Κέπλερ» και TESS, το CHEOPS δεν θα κάνει ανα­κα­λύ­ψεις νέων εξω­πλα­νη­τών, αλλά η απο­στο­λή του είναι να μελε­τά περαι­τέ­ρω πλα­νή­τες που έχουν ήδη βρε­θεί. Η απο­στο­λή ανοί­γει τον δρό­μο για τα επό­με­να ευρω­παϊ­κά δια­στη­μι­κά τηλε­σκό­πια εξω­πλα­νη­τών, τα «Plato» και «Ariel», που σχε­διά­ζο­νται για την επό­με­νη δεκα­ε­τία. Από κοι­νού αυτά τα νέα τηλε­σκό­πια θα επι­τρέ­ψουν στην Ευρώ­πη να παρα­μεί­νει στην πρω­το­πο­ρία της ανα­ζή­τη­σης και μελέ­της εξω­πλα­νη­τών στο μέλλον.

Μαζί με το CHEOPS, που θα τεθεί σε τρο­χιά σε ύψος 700 χιλιο­μέ­τρων από τη Γη, ο πύραυ­λος «Σογιούζ» θα μετα­φέ­ρει στο διά­στη­μα έναν μεγα­λύ­τε­ρο δορυ­φό­ρο της ιτα­λι­κής δια­στη­μι­κής υπη­ρε­σί­ας («Cosmo-SkyMed Second Generation»), καθώς και τρεις μικρο­δο­ρυ­φό­ρους Cube-sat (τον OPS-SAT της ESA και τους EYE-SAT και ANGELS της γαλ­λι­κής δια­στη­μι­κής υπη­ρε­σί­ας CNES).

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από airbus.com/space)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο