Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Βάζετε την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία;»: Δημοσιογράφος του BBC έκανε «σκόνη» τον Χ. Θεοχάρη

Τον έστησε στην καρέκλα και άρχισε να τον σφυροκοπά. Ο λόγος για τον δημοσιογράφο του BBC Στίβεν Σακούρ ο οποίος έκανε κυριολεκτικά «σκόνη» τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη κατά την διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή «Hard Talk» του βρετανικού δικτύου.

Ο δημοσιογράφος έθεσε το ζήτημα του «ανοίγματος» του τουρισμού στην Ελλάδα, αναφερόμενος στην «αργή πορεία των εμβολιασμών», στο δεύτερο κύμα που όπως ισχυρίστηκε έπληξε τη χώρα το περσινό καλοκαίρι μετά το άνοιγμα, καθώς και την επιλογή της Βρετανίας να μην συμπεριλάβει την Ελλάδα στην πράσινη λίστα της.

«Η Ελλάδα έχει ακόμα σοβαρό πρόβλημα με την Covid-19», ακούγεται να λέει ο Βρετανός δημοσιογράφος, ο οποίος αναρωτιέται εάν είναι πρόωρο, να ενθαρρύνονται εκατομμύρια επισκέπτες να επιστρέψουν στις ελληνικές παραλίες και αρχαιότητες δεδομένου ότι ναι μεν υπάρχει μείωση κρουσμάτων, ωστόσο τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται μεγάλη πίεση και η Ελλάδα έχει μία από τη χαμηλότερη αναλογία εμβολιασμών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

«Δεν θα το χαρακτήριζα σοβαρό, θα έλεγα ότι είναι τόσο σοβαρό όσο σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο τα νούμερα βελτιώνονται μέρα με τη μέρα και νομίζω ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη με ένα πλήρες, ώριμο και επαγγελματικό σύστημα να επιτρέψει σε κόσμο να έρθει το καλοκαίρι», απαντά ο υπουργός Τουρισμού.

«Φοβάμαι πως αυτό λένε τα νούμερα», συνεχίζει ο παρουσιαστής με τον Χ. Θεοχάρη να δηλώνει:

«Το σύστημά μας είναι ολοκληρωμένο σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, κρατάμε όλες τις δεύτερες δόσεις και τα δεύτερα ραντεβού για όλους κι έτσι δεν προχωράμε πιο γρήγορα από τα εμβόλια που διαθέτουμε. Με το που έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια τα χρησιμοποιούμε κατευθείαν, εμβολιάζουμε 1,1% του πληθυσμού καθημερινά κι αυτό είναι ένα από τα καλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή».

Ο δημοσιογράφος ωστόσο επέμενε: «Κάνατε πολλές εξαγγελίες για εμβολιασμούς έως το τέλος του Απριλίου χωρίς να τις τηρήσετε. Βρισκόμαστε στον Μάιο και ούτε καν ο σχεδιασμός πλησιάζει τους στόχους».

Στην συνέχεια, ο Στίβεν Σακούρ, αναφερόμενος στο άνοιγμα του τουρισμού, επισήμανε πως οι πολίτες, σύμφωνα με τις έρευνες, συνδέουν την έξαρση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού με το άνοιγμα του τουρισμού το 2020. «Δεν φοβάστε μήπως συμβεί το ίδιο;», ρώτησε τον κ. Θεοχάρη ο οποίος επέμενε στο περσινό αφήγημα της κυβέρνησης πως ο τουρισμός δεν είχε καμία σχέση με το δεύτερο κύμα.

Ο δημοσιογράφος του επισήμανε πως «ο κόσμος διαβάζει τα νέα από την Ελλάδα και από όσα διαβάζει θα νομίζει πως το ταξίδι στην Ελλάδα δεν είναι καλή ιδέα».

«Βάζετε την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία;»

Ο Στίβεν Σακούρ, συνεχίζοντας, διερωτήθηκε αν η 14η Μαΐου είναι τελικά μια σωστή ημερομηνία για το άνοιγμα του τουρισμού, αφού και από τις ΗΠΑ η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί στο «επίπεδο 4», δηλαδή μη ταξιδεύετε, ενώ η χώρα έχει βρεθεί και εκτός της «πράσινης λίστας» της Βρετανίας.

Όταν ρώτησε τον υπουργό αν κατά τη γνώμη του η απόφαση της Βρετανίας είναι λάθος, ο κ. Θεοχάρης πρότεινε τον διαχωρισμό των περιοχών της Ελλάδας, σημειώνοντας πως τα νησιά είναι σε καλύτερη κατάσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα και θα μπορούσαν να βρίσκονται στην πράσινη λίστα.

Μάλιστα είπε πως αυτός είναι και ο λόγος του ταξιδιού του στο Λονδίνο, ώστε να πείσει τις βρετανικές αρχές για να αναθεωρήσουν την απόφασή τους.

«Βάζετε την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία;», ρώτησε ο δημοσιογράφος, με τον υπουργό να απαντάει: «Όχι, η κυβέρνηση βρίσκει μια ισορροπία μεταξύ της οικονομίας και της δημόσιας υγείας».

«Δεν μπορεί να υπάρχει ισορροπία όταν η οικονομία εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό», εκτίμησε ο δημοσιογράφος.