Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βέλγιο: 20 μετανάστες βρέθηκαν σε δύο φορτηγά

Έντεκα μετανάστες βρέθηκαν σήμερα το πρωί μέσα στο κοντέινερ ενός φορτηγού στο Σεν Τρον, στο ανατολικό Βέλγιο, ενώ άλλοι 9 βρέθηκαν στη Μπριζ (βορειοδυτικά), σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.

Οι ένδεκα άνθρωποι που βρέθηκαν στο Σεν Τρον (περίπου 65 χιλιόμετρα ανατολικά των Βρυξελλών), μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, είναι αφρικανικής καταγωγής, κυρίως από την Ερυθραία, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εισαγγελία της Λιμβουργίας. Η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή.

Ο οδηγός του φορτηγού, το οποίο κατευθυνόταν στη Βρετανία, συνελήφθη για ένα τεχνικό πρόβλημα σε έναν χώρο στάθμευσης. Εκεί, οι αρχές βρήκαν τους μετανάστες.

Επιπλέον, η αστυνομία ανακάλυψε σήμερα το πρωί εννέα άνδρες, ιρακινής υπηκοότητας, που ήταν κρυμμένοι σε ένα φορτηγό, το οποίο κινείτο σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας στη Μπριζ, έγινε γνωστό από την εισαγγελία της δυτικής Φλάνδρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga, διευκρινίζοντας ότι η υγεία των ανδρών δεν διατρέχει κίνδυνο. Η αστυνομία έλαβε μια πληροφορία για την παρουσία μεταναστών μέσα στο φορτηγό, που κατευθυνόταν στο λιμάνι του Ζεεμπρούγκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Άλλαξε το modus operandi των διακινητών

Σύμφωνα με την αστυνομία, το βαγόνι με το ανθρώπινο φορτίο, μεταφέρθηκε από το βελγικό λιμάνι Ζεεμπρίγκε. Οι εξονυχιστικοί έλεγχοι έχουν κάνει αδιαπέραστη την είσοδο από το Καλαί, με αποτέλεσμα να αλλάξει το modus operandi των διακινητών. Διακινούν τους μετανάστες από βελγικά λιμάνια που είναι πλημμελώς φυλασσόμενα. Παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται σε αναμονή στο Ζεεμπρίγκε, αποκαλύπτουν στο BBC, ότι οι διακινητές είναι κυρίως Κινέζοι που τους χορηγούν πλαστά κινεζικά διαβατήρια, τους φέρνουν αεροπορικώς από το Βιετνάμ στην Γαλλία απ΄ όπου τους μεταφέρουν στα σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο για το τελευταίο σκέλος της επιχείρησης.

Κατά τα λεγόμενα τους, ένας από το δίκτυο των διακινητών από το Αφγανιστάν, φόρτωσε τους 39 στο βαγόνι νταλίκας που πέρασε σε βρετανικό έδαφος με μηχανή που έφερε βελγικές πινακίδες. Κάθε μετανάστης κατέβαλε ποσό 30.000 ευρώ για πτήση μέσω Ρωσίας, Πολωνίας, Γερμανίας και Γαλλίας. “Προορισμός μου είναι η Αγγλία όπου υπάρχουν δουλειές που θα με βοηθήσουν να εξοφλήσω το δάνειο που πήρα για την μεταφορά μου και να ζήσω σαν άνθρωπος”, λέει στην απεσταλμένη του BBC ένας μετανάστης από το Βιετνάμ. Πολλοί εξ αυτών έχουν πάρει επιπλέον στεγαστικό δάνειο στη πατρίδα τους, προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα της μεταφοράς τους στη Γη της Επαγγελίας, όπως φαντάζονται τη Βρετανία. Δυστυχώς, για τα 39 θύματα το κόστος ήταν πολύ μεγάλο: η ζωή τους.