Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βέροια: Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Γενικού Πρόξενου της Κούβας

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου (και με την τήρηση όλων των υγειονομικών προϋποθέσεων όσον αφορά τον ανώτερο αριθμό θεατών αλλά και τα μέσα προφύλαξης π.χ μάσκες κλπ) πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 10/12, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η παρουσίαση του βιβλίου του Γενικού Προξένου της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Jose Oriol Merrero Martinez, με τίτλο «Ο Χοσέ Μαρτί και το Ελληνικό Στοιχείο» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στη Ελλάδα, η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας, οι εκδόσεις Τόπος και το Βιβλιοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος, ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ Γιάννης Τσαναξίδης, ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ Πέτρος Τσαπαρόπουλος, αντιπροσωπεία του ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι του φιλειρηνικού κινήματος, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι φορέων και αρκετοί μαθητές.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και συντόνισε ο Δημήτρης Ταχματζίδης, μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο βιβλίο και την προσωπικότητα του Χοσέ Μαρτί, ενώ πρόσθεσε ότι με τέτοιες εκδηλώσεις δύνεται η ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, Ελλάδας – Κούβας. Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος.

veria cuba jose marti book 2

Φωτό: pliroforiodotis.gr

Για το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας και η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, Ευγενίας Καβαλλάρη.

Συνόδευσαν με κείμενα – αποσπάσματα του εθνικού ήρωα της Κούβας, Χοσέ Μαρτί, οι Ελένη Καραγιάννη και Λευτέρης Κορυφίδης. Μουσικά πλαισίωσαν οι Πέτρος Ρίστας στην κιθάρα και Σίσσυ Γεωργοπούλου στο φλάουτο.

Η πρέσβειρα της Κούβας Zelmys Maria Dominguez Cortina απηύθυνε χαιρετισμό μέσω της μεταφράστριας Λουκίας Κωνσταντίνου. Μίλησε για όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου, στις αρετές που χαρακτηρίζουν το βιβλίο και αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του συγγραφέα.

Η κα Κωνσταντίνου μετάφερε επίσης το μήνυμα του Διευθυντή του εκδοτικού οίκου Τόπος, Βαγγέλη Γεωργακάκη.

Τέλος τον λόγο πήρε ο Jose Oriol Marrero Martinez, συγγραφέας του βιβλίου και Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο