Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βήμα καταγγελίας της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Κούβα η παρουσίαση του «Μεγάλου Ζωολογικού Κήπου»

Προγραμματίστηκε ως παρουσίαση βιβλίου, της ποιητικής συλλογής «Ο Μεγάλος Ζωολογικός Κήπος», όμως η επικαιρότητα τη μετέτρεψε σε βήμα καταγγελίας της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και στήριξης της Κούβας. Της Κούβας που είναι η πατρίδα όλων όσων ονειρεύονται έναν άλλο κόσμο, πατρίδα όσων πιστεύουν ότι ένας κόσμος σοσιαλιστικός είναι εφικτός.

Η ποίηση είναι γέφυρα φιλίας και αλληλεγγύης των λαών και η ποιητική συλλογή «Ο Μεγάλος Ζωολογικός Κήπος» η συνάντηση δύο εθνικών ποιητών, του Νικολάς Γκιγιέν και του Γιάννη Ρίτσου που απέδωσε στα ελληνικά την πιο αντιπροσωπευτική αντικαπιταλιστική αντιιμπεριαλιστική ποιητική συλλογή.

ekdilosi3 ekdilosi2

Η εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμα  από τον εκπρόσωπο των εκδόσεων Ατέχνως, Ηρακλή Κακαβάνη ο οποίος εστίασε στην ανάγκη καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Κούβα και στο γεγονός ότι η Κούβα δε είναι μόνη της. Η Κούβα έχει φίλους σε όλο τον κόσμο, έχει φίλους στην Ελλάδα και η φίλοι της είναι ασπίδα στα σχέδια των ΗΠΑ να αλυσοδέσουν το νησί και το λαό της Κούβας. Έκλεισε την σύντομη παρέμβασή του επαναλαμβάνοντας το γνωστό αντιιμπεριαλιστικό σύνθημα «ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ κάτω τα ξερά σας από την Κούβα».

Ακολούθησε η στιβαρή τοποθέτηση από την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys Maria Dominguez Cortina. Για όσα έγιναν, για την ευθύνη των ΗΠΑ, αλλά και για τη δύναμη της Κούβας να αντέξει στα διαδοχικά κύματα επιθέσεων. Η ΚΟΥΒΑ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ απάντησε ρητά κατηγορηματικά σε ρητά κατηγορηματικά σε ερώτηση παλαίμαχου δημοσιογράφου (ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία της πρέσβειρας).

«Παρουσιάζουν την Κούβα ως μια χώρα που καταρρέει και επικρατεί χάος για να δικαιολογήσουν επέμβαση», είπε η πρέσβειρα και συνέχισε «Η Κούβα υπόκειται σε εκστρατεία ψεμάτων και χειραγώγησης. Προσπαθούν να υποσκάψουν την κουβανική επανάσταση και στοχεύουν να κατηγορηθεί η κουβανική κυβέρνηση για τις οικονομικές δυσκολίες σε καιρούς πανδημίας Ξεχνούν ότι βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της Κούβας είναι ο εγκλειματικός αποκλεισμός πυο επιβάλλουν οι ΗΠΑ».

Σε σχέση με την ευθύνη των ΗΠΑ η  Zelmys Maria Dominguez Cortina επισήμανε: «Η συμετοχή των ΗΠΑ είναι αποδεδεγμένη. ίναι γνωστό στο κοινό η χρηματοδότηση σε άτομα στην Κούβα και στο εξωτερικό για να δημιουργήσουν  μικρές ομάδες στη χώρα μας για να προκαλέσουν εσωτερική ανωμαλία και να υλοποιούν δράσεις ενάντια σε ιδρύματα και να κάνουν τρομοκρατικές ενέργειες» και επισήμανε τις διαδικτυακές εκστρατείες ψέματος και διαστρέβλωσης της κουβανικής πραγματικότητας.

ekdilosi7 ekdilosi10

Για το «Μεγάλο Ζωολογικό Κήπο» μίλησε αναλυτικά η διακεκριμένη μελετήτρια της Λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας Κική Αλεξοπούλου η οποία έδωσε τα κλειδιά για την ερμηνεία των ποιημάτων της συλλογής (Θα δημοσιεύσουμε την τοποθέτησή της).

ekdilosi1

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη η οποία τοποθετούμενη καταδίκασε την επέμβαση και δήλωσε την αλληλεγγύη της στην Κούβα (παρότι το κόμμα της δεν έχει πάρει ακόμη θέση).

Ακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους. Ένα από τα θέματα που εθίχθησαν ήταν ο ρόλος των ελληνικών και διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης  στο να δώσουν μια παραμορφωμένη εικόνα στο τι ακριβώς έγινε στην Κούβα.

Μεταξύ των παρευρισκομένων η μουσικός Εύα Φάμπα, ο Νίκος Μάλλιαρης, πρώην γγ του ΠΣΑΠ, η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου συγγραφέας.

ekdilosi9 ekdilosi8

Την εκδήλωση συντόνισε ο φίλος της Κούβας Βελισάριος Κοσσυβάκης, ο οποίος πρωταγωνιστή τόσο σε δράσεις αλληλεγγύης προς την κούβα όσο και στο να αναδειχτεί η προσφορά των Κουβανών γιατρών στις ημέρες της πανδημίας.

Όπως ανακοίνωσαν οι εκδόσεις Ατέχνως τα έσοδα από την πώληση αντιτύπων του Μεγάλου Ζωολογικού Κήπου στην εκδήλωση θα κατατεθούν ως ενίσχυση στην Κούβα, όπως επίσης και τα έσοδα από την πώληση αντιτύπων που θα διατεθούν τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο καμπάνιας που θα «τρέξει» το atexnos.gr τo επόμενο διάστημα.

«Ο Μεγάλος Ζωολογικός Κήπος» του Νικολάς Γκιγιέν, απόδοση Γιάννη Ρίτσου