Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βία στα γήπεδα: Ελληνικό φαινόμενο; Τι ποδόσφαιρο θέλουμε;

Από τη συνέ­ντευ­ξη στον «Ριζο­σπά­στη» του Νίκου Σοφια­νού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορ­μή τα όσα έγι­ναν στη Θεσ­σα­λο­νί­κη την περα­σμέ­νη Κυρια­κή, ανα­δη­μο­σιεύ­ου­με κάποιε­δς ερω­τα­πα­ντή­σεις που αφο­ρούν τα φαι­νό­με­να της βίας και το τι αθλη­τι­σμό θέλουμε:

– Τελι­κά, είναι ελλη­νι­κό φαι­νό­με­νο αυτό που είδα­με στην Τού­μπα; Η κυβέρ­νη­ση αλλά και τα υπό­λοι­πα αστι­κά κόμ­μα­τα προ­βάλ­λουν ότι η Ελλά­δα πρέ­πει να γίνει σαν τις υπό­λοι­πες προηγ­μέ­νες ποδο­σφαι­ρι­κά χώρες.

– Κοροϊ­δεύ­ουν τον κόσμο. Μόνο τα τελευ­ταία 3 χρό­νια έχουν συμ­βεί πάρα πολ­λά επει­σό­δια που συνο­δεύ­ο­νται από σοβα­ρούς τραυ­μα­τι­σμούς μέχρι και θάνα­το οπα­δών. Να θυμί­σου­με τον πυρο­βο­λι­σμό και θάνα­το οπα­δού σε αγώ­να στην Ισπα­νία το 2014. Οπως και οπα­δού της Νάπο­λι στη Ρώμη πριν τον τελι­κό Κυπέλ­λου Ιτα­λί­ας. Ακό­μα και στην Αγγλία, που χρη­σι­μο­ποιεί­ται σαν παρά­δειγ­μα πάτα­ξης της βίας, έχου­με επει­σό­δια. Πέρ­σι, για παρά­δειγ­μα, στο Κύπελ­λο μετα­ξύ οπα­δών της Τότε­ναμ και της Μίλ­γουολ. Και μιας και είπα­με για την Αγγλία. Το μόνο δια­φο­ρε­τι­κό που έχουν κάνει στο εξω­τε­ρι­κό είναι ότι έχουν βγά­λει τη βία εκτός γηπέ­δων. Δεν την εξα­φά­νι­σαν, απλώς τη μετέ­φε­ραν στους δρό­μους, στη γει­το­νιά. Μπή­κε το κρά­τος ως ρυθ­μι­στής του αντα­γω­νι­σμού των μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τιών, προ­κει­μέ­νου να επεν­δυ­θούν κεφά­λαια σε ένα πεδίο, όπως το ποδό­σφαι­ρο, που θα τους έφερ­νε τερά­στια κέρ­δη. Καθά­ρι­σε, δηλα­δή, το κρά­τος για να προ­στα­τεύ­σει το προ­ϊ­όν. Μιλά­με όμως για μια μεγά­λη βιο­μη­χα­νία, για μια μεγά­λη αγο­ρά, με τερά­στια κερ­δο­φο­ρία, ακό­μα και για μια ομά­δα που θα τερ­μα­τί­σει πολύ κάτω στη βαθ­μο­λο­γία. Υπάρ­χει αγο­ρά, δια­φή­μι­ση σε μια σει­ρά προ­ϊ­ό­ντα που εμπο­ρεύ­ε­ται η κάθε φίρ­μα. Γήπε­δο, που μπο­ρεί να πάει μια οικο­γέ­νεια από το πρωί μέχρι να ξεκι­νή­σει το παι­χνί­δι και να περά­σει τη μέρα της, ξοδεύ­ο­ντας σε διά­φο­ρες δρά­σεις, φαγη­τό κ.τ.λ. Στην Ελλά­δα δεν υπάρ­χει αυτό. Στην Ελλά­δα, και λόγω του ότι η αγο­ρά είναι αντι­κει­με­νι­κά μικρό­τε­ρη, ένας μεγά­λος τζί­ρος έρχε­ται από την παρα­οι­κο­νο­μία. Επί­σης, είναι αυτο­σκο­πός οι πρώ­τες θέσεις που συν­δέ­ο­νται με τα έσο­δα της UEFA. Και αυτό επι­διώ­κε­ται με κάθε κόστος. Η σήψη λοι­πόν είναι πιο εμφα­νής, η δυσο­σμία πιο έντονη.

– Τελι­κά, τι αθλη­τι­σμό θέλου­με, τι ποδό­σφαι­ρο θέλου­με; Υπάρ­χει λύση;

– Δια­τυ­πώ­σα­με εδώ και και­ρό προ­τά­σεις που μπο­ρούν να δώσουν ανα­κού­φι­ση στο πρό­βλη­μα, αλλά δυστυ­χώς δεν εισα­κού­στη­καν μέχρι τώρα, απα­ντώ­ντας και σε μια κατα­νοη­τή αγω­νία ότι κάτι πρέ­πει να γίνει τώρα. Για παρά­δειγ­μα, ούτε τώρα μπαί­νουν στο τρα­πέ­ζι διά­φο­ρα σημα­ντι­κά θέμα­τα, που, για να λυθούν, δεν χρειά­ζο­νται και το απα­ραί­τη­το νομι­κό πλαί­σιο, όπως το να φύγουν απ’ το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού — Αθλη­τι­σμού οι ΠΑΕ και να υπα­χθούν στο υπουρ­γείο Ανά­πτυ­ξης ως αθλη­τι­κές εται­ρεί­ες. Και εκεί να γίνε­ται ο έλεγ­χός τους ως ανω­νύ­μων εται­ρειών. Είναι το πιο απλό πράγ­μα που μπο­ρεί να γίνει άμε­σα, ωστό­σο, δεν έγι­νε από καμία κυβέρ­νη­ση μέχρι σήμε­ρα. Να απο­δο­θούν όλα τα χρέη στο Δημό­σιο και να μην υπάρ­χει ειδι­κό καθε­στώς αδειο­δό­τη­σης. ‘Η ζητή­μα­τα που έχουν να κάνουν με τη συμ­με­το­χή ελλη­νι­κών ομά­δων στο στοί­χη­μα και την απο­πο­μπή τους. Για­τί δεν γίνο­νται; Δεν λέμε ότι θα λύσουν ορι­στι­κά το πρό­βλη­μα για­τί αυτό απαι­τεί σύγκρου­ση συνο­λι­κά με το δρό­μο ανά­πτυ­ξης που ακο­λου­θεί­ται στην οικο­νο­μία και στον αθλη­τι­σμό, σύγκρου­ση δηλα­δή με το ποδό­σφαι­ρο — επιχείρηση.

– Δηλα­δή, ποδό­σφαι­ρο χωρίς επιχειρηματίες;

– Αθλη­τι­σμός χωρίς επι­χει­ρη­μα­τί­ες. Τι, δηλα­δή; Θα στα­μα­τή­σει ο κόσμος να παί­ζει μπά­σκετ ή ποδό­σφαι­ρο; Θα στα­μα­τή­σουν να βγαί­νουν ταλέ­ντα; Το θέμα είναι τι αθλη­τι­σμό θέλεις, τι αθλη­τι­σμό στη­ρί­ζεις. Για­τί, δηλα­δή, να διευ­κο­λύ­νεις μεγα­λο­με­τό­χους να επεν­δύ­ουν, να φτιά­χνουν γήπε­δα, να αξιο­ποιούν τον αθλη­τι­σμό ως πηγή ανά­πτυ­ξης και επεν­δύ­σε­ων και να μην ενι­σχύ­εις τη Φυσι­κή Αγω­γή στο σχο­λείο; Nα φτιά­ξεις υπο­δο­μές σύγ­χρο­νες, που θα καλύ­πτουν τις ανά­γκες όλων των αθλη­μά­των. Να έχεις ειδι­κευ­μέ­νο προ­σω­πι­κό, να οργα­νώ­νεις συστη­μα­τι­κά σχο­λι­κά πρω­τα­θλή­μα­τα σε πανελ­λα­δι­κό επί­πε­δο, σύμ­φω­να με τις ανά­γκες των σχο­λεί­ων. Για­τί να μη στη­ρί­ξεις, χρη­μα­το­δο­τώ­ντας προ­γράμ­μα­τα χωρίς αντα­πό­δο­ση με συστη­μα­τι­κή καθη­με­ρι­νή ενα­σχό­λη­ση τόσο σε μαζι­κό επί­πε­δο στους δήμους, όσο και σε σωμα­τεια­κό επί­πε­δο, εκεί γίνε­ται η επι­λο­γή ταλέ­ντου, έτσι ώστε να γίνει πραγ­μα­τι­κό δικαί­ω­μα για όλους ο αθλη­τι­σμός και όχι πολυ­τέ­λεια. Τα ξέρουν καλά και άνθρω­ποι από Ομο­σπον­δί­ες και οι εκπαι­δευ­τι­κοί αυτά…

Αυτό σημαί­νει σύγκρου­ση με την επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση συνο­λι­κά, όχι μόνο στο ποδό­σφαι­ρο, σύγκρου­ση με το σύστη­μα που την γεν­νά­ει και την ανα­πα­ρά­γει, αφού ο αθλη­τι­σμός δεν υπάρ­χει από μόνος του αλλά είναι κομ­μά­τι μιας κοι­νω­νί­ας που η οικο­νο­μία της λει­τουρ­γεί με συγκε­κρι­μέ­νη κατεύ­θυν­ση, το κέρ­δος των επεν­δυ­τών και τίπο­τα άλλο. Αυτό που συνε­χί­ζει να γίνε­ται από τους σημε­ρι­νούς και τους προη­γού­με­νους δια­χει­ρι­στές του καπι­τα­λι­σμού είναι η υπη­ρε­σία του «αθλη­τι­σμού — επι­χεί­ρη­ση», επι­δο­τώ­ντας μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες στο χώρο, δια­γρά­φο­ντας χρέη, τη στιγ­μή που ο αθλη­τι­σμός συρ­ρι­κνώ­νε­ται για το λαό και τη νεο­λαία, ερα­σι­τε­χνι­κά σωμα­τεία φυτο­ζω­ούν, τα γήπε­δα και τα κολυμ­βη­τή­ρια κλεί­νουν, οι κρα­τι­κές επι­χο­ρη­γή­σεις προς τον αθλη­τι­σμό και τις ομο­σπον­δί­ες μειώ­νο­νται και η Φυσι­κή Αγω­γή στο σχο­λείο συρ­ρι­κνώ­νε­ται. Η επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση έχει στό­χο το κέρ­δος και όχι την ικα­νο­ποί­η­ση της ανά­γκης για άθλη­ση. Η σαπί­λα των στη­μέ­νων και του τζό­γου είναι δικό της δημιούρ­γη­μα και δεν έχουν καμία σχέ­ση με το ποδό­σφαι­ρο. Γι’ αυτό η κατάρ­γη­σή της από τον αθλη­τι­σμό είναι ανα­γκαία. Το ποδό­σφαι­ρο είναι απλώς ένα παι­χνί­δι και μπο­ρεί να παί­ζε­ται χωρίς τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες και τα στοιχήματα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο