Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, διαπρεπής Σοβιετικός αρχαιολόγος, ελληνοποντιακής καταγωγής

Επιστήμονας παγκόσμιου κύρους, και διαπρεπής, ελληνικής καταγωγής, ο αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης , πέθανε στη Μόσχα, στις 23 Δεκεμβρίου 2013 σε ηλικία 84 χρόνων. Γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1929 στην Τασκένδη, από Ελληνες γονείς. Το 1952 αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ασίας (Τασκένδη) και το 1961 έλαβε Master Αρχαιολογίας Εγγύς και Μέσης Ανατολής από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Μόσχας. Από το 1955 μέχρι σήμερα εργαζόταν στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, στη Μόσχα.

Από το 1949, είχε ενεργό ρόλο στις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν, όπου έφερε στο φως τη Βασιλική Νεκρόπολη Τιλλιά Τεπέ (1ος μ.Χ. αιώνας) και 20.000 χρυσά αντικείμενα. Θεωρήθηκε «η ανακάλυψη του αιώνα». Τα ευρήματα είχαν φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο του Αφγανιστάν. Με τον πόλεμο, όλα τα ευρήματα εκλάπησαν μεταξύ του 1991 – 1993. Τα τελευταία 30 χρόνια έκανε τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανασκαφές στο Τουρκμενιστάν, στην έρημο Καρά Κουμ, όπου ανακάλυψε το άγνωστο στο διεθνή επιστημονικό κόσμο Βασίλειο της Μαργιανής (τέλος 3ης χιλιετίας π.Χ.), εισάγοντας μια νέα θεωρία για τη διάπλαση του πρωτοελληνιστικού πολιτισμού στην Κεντρική Ασία.

Με τα ευρήματά του, ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης στήριξε τις απόψεις του για τη συγγένεια των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν που άκμασαν στην Ελλάδα, στην Ανατολή και στην Κεντρική Ασία 1.500 χρόνια πριν από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ιδιαίτερα πλούσιο υπήρξε και το συγγραφικό του έργο, με 20 βιβλία στα ρωσικά, τα οποία έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, ιαπωνικά και ελληνικά. Περισσότερα από 200 άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.