Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βίλι Μπραντ, από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας

Στις 18 Δεκεμβρίου 1913 γεννιέται ο Γερμανός πολιτικός Βίλι Μπραντ. Νεαρός, ως μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας κατέφυγε, το 1930, στη Νορβηγία για να αποφύγει τη σύλληψη από τους ναζί, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Επέστρεψε στη Γερμανία μετά το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1949. Διατέλεσε δήμαρχος του Δ. Βερολίνου από το 1957 ως το 1966.

Ως επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος εκλέχτηκε καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1969. Στη θέση αυτή παρέμεινε ως το 1974, οπότε υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, όταν αποκαλύφθηκε ότι ένας από τους στενούς συνεργάτες τους συνεργαζόταν με τις αρχές της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

Διακρίθηκε για την πολιτική της προσέγγισης με τις σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τη Σοβιετική Ενωση. Θεωρείται επίσης από τους θεμελιωτές της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Παρέμεινε στη θέση του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ως το 1987, ενώ το 1971 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Β. Μπραντ είναι από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, επέδρασε αποφασιστικά στη διαμόρφωση των προσανατολισμών της και την προετοιμασία για την ανάληψη των κυβερνητικών ευθυνών σε σειρά χωρών.