Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βαγγέλης Κορακάκης – Εκδηλώσεις Τιμής & Μνήμης – 200 ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Ο Βαγγέλης, είναι διαχρονικά παρών, μαζί μας, στο πλευρό μας -αυτό το ξέρουν όλοι. Στρατευμένος στο πλάι της λαϊκής οικογένειας, τραγουδάει 38 και πάνω χρόνια τους καημούς της, μιλάει για την ηρωική Καισαριανή, «μια ιδιαίτερη συνοικία με πολύ μεγάλη ιστορία …συνοικία – σύμβολο της Δημοκρατίας και των αγώνων του ελληνικού λαού την εποχή της Αντίστασης». Γέννημα θρέμμα και κάτοικος, που από μικρό παιδί «ερωτεύτηκε το μπουζούκι οπτικά!» λέει με καμάρι: «Η Καισαριανή ήταν ένα κάστρο απάτητο. Δεν πάτησαν οι Γερμανοί εδώ μέσα… Σήμερα βέβαια ο τόπος αλλάζει. Χτίζονται πολυκατοικίες, γίνονται δρόμοι… Όμως η ιστορία δεν χάνεται. Η Καισαριανή έχει δύναμη, χαρακτήρα, προσωπικότητα, ευαισθησία».

Οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για τους 200 Πατριώτες Κομμουνιστές ξεκίνησαν με τα «Σουκατζίδεια» και με τη μεγάλη συναυλία του, που παρά τις δυσκολίες με τον καιρό και τη μεταφορά της τελευταία στιγμή, σημείωσε απόλυτη επιτυχία, μια και ανήκουμε (…χωρίς να περιαυτολογούμε, αλλά τι να κάνουμε έτσι είναι!) στους «παντός καιρού», το ίδιο κι ο Βαγγέλης.

Όταν κάποτε τον ρώτησαν «Τι σε κάνει να αγανακτείς;» απάντησε: «Παλιά αγανακτούσα με τα πάντα! Σήμερα προσπαθώ να προσαρμοστώ με την εποχή μου και τα προβλήματά της. Δεν γίνεται διαφορετικά… Ότι γκρεμίστηκε γκρεμίστηκε, ότι χτίστηκε, χτίστηκεΤο μόνο που μπορεί να γίνει είναι να χτιστούν κι άλλα. Το παλιό που υπήρχε δυστυχώς έφυγε, όμως υπάρχει μέσα μαςΥπάρχει η ομορφιά του παλιού… Δεν είμαι όμως απαισιόδοξος. Υπάρχει πιστεύω μια γενιά που έρχεται και είναι πιο ισορροπημένη από εμάς».

Βαγγέλης Κορακάκης

Τον καιρό που εμείς στην Καισαριανή ξέραμε μόνο το «Φίτσουλα»,  το «Μακάμι» και μετά η «Μαγιοπούλα» (ΣΣ |> το όνομα το πήρε από ένα ταβερνάκι της μάνας του, που το έφαγε η «πρόοδος» της πολυκατοικίας) γίνεται το πρώτο μουσικό του στέκι, η σημερινή «Κρύπτη»: Εκεί όπου -όπως λέει, «το λαϊκό τραγούδι δεν έχει επιβιώσει από τη διασκέδαση, αλλά από τα μηνύματα που έχει περάσει και από το τρόπο που το χρησιμοποίησαν οι μεγάλοι συνθέτες του παρελθόντος… Το λαϊκό τραγούδι είναι κάτι “ζωντανό”, έχει δρόμο μπροστά του και πιστεύω πως πρέπει να βγουν κι άλλοι άνθρωποι να το συνεχίσουν».

Μαγιοπούλα

Και ακόμη: «Το ταλέντο δεν φτάνει ξέρεις. Πρέπει να δουλεύεις κι όλας… Τώρα πια το τραγούδι είναι μια πορεία ζωής που με έχει χαρακτηρίσει και δεν την αλλάζω με τίποτα… Είναι κάτι που αγαπάω και με κάνει ευτυχισμένο. Ποτέ δεν σκέφτηκα την εμπορική πλευρά του τραγουδιού, ποτέ δεν έκανα μουσική για λεφτά. Έκανα μουσική πάντα γιατί γούσταρα»… «Το παρελθόν και η ιστορία μας είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκοπεί. Είμαστε δεμένοι με αυτό. Το κουβαλούμε μαζί μας. Αυτά που κάνω εγώ, τα τραγούδια που γράφω, είναι δικά μου, αλλά μέσα στο μυαλό μου υπάρχει ολόκληρη η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού… Υπάρχει στην ψυχή μου, σε κάθε βήμα μου και βγαίνει με τον δικό μου τρόπο»…

Βασίλης Κορακάκης

Μαζί του τα τελευταία χρόνια ο Βασίλης: (το μήλο κάτω από τη μηλιά) |> «Ο Βασίλης πάνω από όλα είναι ένα καλό παιδί, είναι σοβαρός, σέβεται, τώρα το τι μπουζούκι παίζει το παιδί μου… είναι καλός μπουζουξής, έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού, πάρα πολύ καλός μουσικός κυρίως όμως έχει καλά “φίλτρα” στο κεφάλι του, έχει αισθανθεί την περίπτωση της λαϊκής μουσικής,  να ‘ναι καλά να ‘ναι γερός, εμένα με γεμίζει με συγκίνηση και περηφάνια, πάνω από όλα είναι λεβέντης, είναι ωραίος».


Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα & αύριο |> όλο το πρόγραμμα εδώ

Εκδηλώσεις τιμής μνήμης 200

Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog