Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βαν Φλιτ, ταυτισμένος με τις πιο μαύρες μέρες της Αμερικανοκρατίας και τη μαζική χρήση ΝΑΠΑΛΜ στο Γράμμο

Βαν Φλιτ, υποστράτηγος, αρχηγός της Αμερικανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα την εποχή του εμφυλίου.

Ο Βαν Φλιτ, από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στην Αθήνα έγινε ο ουσιαστικός διοικητής του «εθνικού» στρατού κάτι που αναγνώρισε και ο Π Κανελλόπουλος με το εξευτελιστικό καλωσόρισμά του, «στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας». Μια δήλωσε ενδεικτική της υποτέλειας και της αμερικανοκρατίας.

Από τις 24 Φλεβάρη του 1948 που έφτασε στην Αθήνα ο Βαν Φλιτ , σχεδιάστηκε νέα εκστρατεία ενάντια στον ΔΣΕ, η οποία έληξε τον Αύγουστο του 1949 με τη στρατιωτική ήττα του ΔΣΕ. Με τη δράση του ταυτίστηκε με τις πιο μαύρες μέρες της Αμερικανοκρατίας και τη μαζική χρήση των εμπρηστικών βομβών ΝΑΠΑΛΜ που μετέτρεψαν το Γράμμο σε κρανίου τόπο.

Ηρθε στην Ελλάδα για να εποπτεύσει την εφαρμογή του Δόγματος Τρούμαν, με το οποίο σηματοδοτήθηκε το πέρασμα της Ελλάδας από τη βρετανική στην αμερικανική σφαίρα επιρροής που συνοδεύτηκε με τη ροή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα.

Στο αεροδρόμιο, ο Βαν Φλιτ ακούει τον τότε υπουργό Στρατιωτικών Παναγιώτη Κανελλόπουλο να τον υποδέχεται, παρουσιάζοντας το στρατιωτικό άγημα με τη φράση που θα μείνει στην Ιστορία: «Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας».

Ήταν επικεφαλής των 250 στρατιωτικών συμβούλων, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του εμφυλίου πολέμου υπέρ του «εθνικού» στρατού, ενώ διαχειρίστηκε και την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, ύψους 304 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Βαν Φλιτ εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και πηγαινοερχόταν στο μέτωπο σε ρόλο υπερ-αρχηγού των επιχειρήσεων. Η πρώτη γεύση από το μέτωπο δεν ήταν και ιδιαίτερα ευχάριστη γι’ αυτόν, καθώς το στρατιωτικό αεροσκάφος με το οποίο μετέβη στη Φλώρινα πάτησε νάρκη στον διάδρομο προσγείωσης, την οποία είχαν τοποθετήσει αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού. Ανατινάχθηκε το ουραίο τμήμα του, αλλά ο Βαν Φλιτ γλίτωσε με ελαφρά τραύματα, όχι όμως και δύο Έλληνες αξιωματικοί, υπεύθυνοι του αεροδρομίου, που εκτελέστηκαν για εγκληματική αμέλεια.

Το 1951 ο Βαν Φλιτ αντικατέστησε τον στρατηγό Μάθιου Ρίτζγουεϊ ως επικεφαλής της 8ης Στρατιάς και των δυνάμεων του ΟΗΕ στον Πόλεμο της Κορέας.

Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1992 .

Σε αυτή τη βάση, που παραμένει κενή, ήταν η προτομή του Βαν Φλιτ που από το 1999 …αναπαύεται στον πάτο της λίμνης

Στην Καστοριά, η δημοτική αρχή έδωσε το όνομά του βαν Φλιτ σε πλατεία της πόλης, όπου μάλιστα του έστησε και προτομή. Κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία το 1999, άγνωστοι γκρέμισαν τον ανδριάντα και τον πέταξαν στη λίμνη. Υπήρξε αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τελικά το 2007 στήθηκε άλλη προτομή του στις παρυφές της πόλης, σε ιδιωτικό χώρο.

Κάποια στιγμή θα τη στείλει κι αυτή ο λαός στον πάτο της λίμνης.