• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube

Βεβαιότητες και αβεβαιότητες…

Σχολιάζει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

«Ναι, η αβεβαιότητα θα τελειώσει», απάντησε σε ερώτηση των δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος -6/2-από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου. Είχε προηγηθεί σύσκεψη με κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τα πρόσθετα μέτρα μετά το 2018.

Το ζήτημα είναι για ποιον τελικά τελειώνουν οι αβεβαιότητες.

Ο λαός μας σίγουρα θα συνεχίσει να ζει στην αβεβαιότητα για το τι αύριο του ξημερώνει. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η περίφημη «δεύτερη αξιολόγηση» δεν θα σημαίνει π.χ ελάφρωμα των φορολογικών βαρών που του έχουν φορτώσει  στο όνομα της «εκπλήρωσης των στόχων» που έχουν μπει για την β’ αξιολόγηση. Επίσης ότι εάν τελικά «βγούμε στις αγορές» τα χρήματα που πιθανά θα εισρεύσουν δεν θα πάνε στις τσέπες των πολλών, των φτωχών αλλά στις τσέπες της οικονομικής ολιγαρχίας  του τόπου μας και πάλι.

Από την πλευρά του το  ντόπιο και ξένο κεφάλαιο σίγουρα έχει τις δικές του βεβαιότητες. Ένοιωσε άλλωστε όλο αυτό το διάστημα ,της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι τα συμφέροντά του όχι μόνο διαφυλάχτηκαν αλλά και ότι «πασχίζει» και στο επόμενο διάστημα να τα υπερασπίσει και μάλιστα με τις «μικρότερες» αντιδράσεις από τον λαϊκό παράγοντα. Την ίδια φυσικά βεβαιότητα έχει και για τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης που κινούνται στην ίδια ρότα με την κυβέρνηση.

Ο λαός θα πρέπει να έχει τη βεβαιότητα ότι η λήξη  της «β’ αξιολόγησης» δεν θα σημαίνει ότι θα ακολουθηθεί στο μέλλον φιλολαϊκή πολιτική. Θα πρέπει να έχει τη βεβαιότητα ότι ακόμη και με αλλαγή του «μίγματος διαχείρισης» του το καπιταλιστικό σύστημα θα θέλει «όλο το καρβέλι» από αυτόν.

Θα πρέπει ο λαός επομένως να αποκτήσει τη βεβαιότητα πως μόνο με την έμπρακτη αμφισβήτηση της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων, με την αμφισβήτηση δηλαδή των βεβαιοτήτων της κυρίαρχης τάξης και πολιτικών της εκπροσώπων, μπορεί να μετατρέψει «τα  σκοτάδια σε φως».