Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βενεζουέλα: Αλήθειες και ψέματα

Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

«Εικόνες εξαθλίωσης στα νοσοκομεία της Βενεζουέλας του Μαδούρο», «Βενεζουέλα: Σοκάρει η εικόνα αποστεωμένου παιδιού σε νοσοκομείο», «Ρεπορτάζ «σοκ» του Γαλλικού Πρακτορείου για τα νοσοκομεία στη Βενεζουέλα». Μερικοί από τους τίτλους ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης οι οποίοι απλά επαναλαμβάνουν αντίστοιχους τίτλους των ευρωπαϊκών ΜΜΕ.

Το γνωστό κόλπο «ανθρωπιστικής κρίσης» δουλεύουν εντέχνως οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους και η μαριονέτα τους ο ακροδεξιός Γκουαϊδό, προκειμένου να στρώσουν το έδαφος για επέμβαση σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας.

Από κοντά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο γνωστό τους ρόλο με τα fake news να δημιουργήσουν την κατάλληλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, να δεχτούμε ως αναγκαία μια επέμβαση. Ρεπορτάζ από νοσοκομεία όπου παιδιά υποφέρουν από έλλειψη φαρμάκων γιατί ο «κακός Μαδούρο» δεν επιτρέπει να μπουν στη χώρα. Για τη γέφυρα που την κρατά κλειστή. Για…

Δεν υπάρχει ίχνος ανθρωπισμού σε ό,τι γράφεται και λέγεται. Στην προσπάθεια των ΗΠΑ να αρπάξουν τον πλούτο του λαού της Βενεζουέλας χρησιμοποιούν το δράμα των Βενεζουελάνων, για το οποίο υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι.

αυτοί που εμποδίζουν φάρμακα να φτάσουν στη χώρα,

αυτοί που έχουν επιβάλει εμπάργκο σε τρόφιμα και φάρμακα,

αυτοί που δέσμευσαν τους λογαριασμούς

αυτοί που έκλεψαν περιουσία της χώρας,

αυτοί που επέβαλαν εμπάργκο – στις εξαγωγές πετρελαίου και χρυσού, στις εισαγωγές ανταλλακτικών,

αυτοί είναι που μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρωπιστική κρίση,

την ίδια ώρα δίνουν εντολή σε συμμάχους τους να παγώσουν λογαριασμούς για να μην μπορεί να αγοράσει η νόμιμη κυβέρνηση τρόφιμα

είναι οι ίδιοι που εμποδίζουν πληρωμένα από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας (το λαό) φάρμακα να φτάσουν στη χώρα.

Αν οι ευαίσθητοι θέλουν να βοηθήσουν το λαό της Βενεζουέλας στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει σήμερα ας σταματήσουν τον αποκλεισμό, τη δέσμευση των λογαριασμών της, περιουσιακών στοιχείων κλπ.

Όμως ποσώς τους ενδιαφέρει ο λαός της Βενεζουέλας, όπως ποτέ δεν τους ενδιέφερε ο λαός του Ιράκ, της πρώην Γιουγκοσλαβίας κλπ.

Η προπαγανδιστική χρήση της ανθρωπιστικής βοήθειας και το ψεύτικο κλάμα είναι ο μοχλός ιμπεριαλιστικής διείσδυσης (όπως άλλωστε έγινε και με την επιλεκτική επίκληση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο παρελθόν). Ας θυμηθούμε τι μάθαμε μετά για τα ανύπαρκτα χημικά του Σαντάμ ή τον δικτάτορα Μιλοσεβιτς.

Για τους δικούς τους λόγους, για τα δικά τους συμφέροντα, οι ΗΠΑ εδώ και χρόνια δουλεύουν το σενάριο εγκαθίδρυσης μαριονέτας κάτι που εξυπηρετεί και ένα κομμάτι των Βενεζουελάνων καπιταλιστών.

Χρόνια τώρα με την αφειδή βοήθεια σε χρήματα και οργάνωση που δαψίλευαν στην αντιπολίτευση ΜΚΟ οργανώσεις, που είτε ανήκαν στον γνωστό Τζορτζ Σόρος, είτε απ’ ευθείας στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, προσπαθούσαν να να επιβάλουν μαριονέτα τους. Η συγκυρία (να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους τη Βενεζουέλα για τον τεράστιο πλούτο της και συνολικά την περιοχή, όπου τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, των οποίων οι μονοπωλιακοί όμιλοι έχουν κερδίσει σημαντικές θέσεις) επέβαλε την επίσπευση υλοποίησης των σεναρίων τους. Θέλουν τους ανταγωνιστές τους μακριά από την «αυλή» τους. Βρήκαν τον πρόθυμο (Γκουαϊδό) που δέχτηκε να παίξει το ρόλο. Ο ακροδεξιός Χ. Γκουαϊδό έχει καλέσει ανοιχτά σε πραξικόπημα κατά του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Ν. Μαδούρο, ενώ διαθέτει και τη στήριξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων και συμμάχων τους.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να καλέσει τις ΗΠΑ σε στρατιωτική επέμβαση σε βάρος του λαού του!!! Ανοίγει έτσι ο δρόμος για επεμβάσεις και σε άλλες χώρες.

Η καπιταλιστική κρίση που οξύνεται στη Βενεζουέλα και επιδεινώνεται και από το εσωτερικό σαμποτάζ των κεφαλαιοκρατών που ελέγχουν την παραγωγή και το εμπάργκο, είναι η βασική αιτία των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα και όχι ο …δήθεν σοσιαλισμός που προπαγανδίζει η ντόπια και ξένη αντίδραση, ακούμε και διαβάζουμε κατά κόρον και στη χώρα μας.

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης –  Δημοσιογράφος – Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook