Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βενεζουέλα: Με το πραξικόπημα των ΗΠΑ συντάσσονται κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Χρυσή Αυγή

Με διαφοροποιήσεις στη ρητορική τους αλλά κοινή στρατηγική υπέρ του αμερικανοκίνητου πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα έχουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και η ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Σε ωμή παραδοχή ότι η ελληνική κυβέρνηση συντάσσεται με τις θέσεις του ακροδεξιού πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό προχώρησε, από το Κατάρ όπου βρίσκεται στο πλαίσιο περιοδείας του, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος που έγραψε στο twitter: «Στην κρίση της Βενεζουέλας η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρώπη και τις θέσεις της ΑΕ της ΕΕ Φ. Μογκερίνι τις οποίες συνδιαμόρφωσε. Και σε αυτήν την περίπτωση φάνηκε ποια πολιτική δύναμη είναι δημοκρατική αλλά και πραγματικά ευρωπαϊκή. Με την Ευρώπη των πολλών, των λαών και των αξιών».

«Χθες η δημοκρατική Ευρώπη τοποθετήθηκε με σαφήνεια κι ευθύνη. Ζήτησε ξανά λύση μόνο με ειρηνικά, δημοκρατικά μέσα, εκλογές, να αποφευχθεί η αιματοχυσία» σημείωσε ο Γ. Κατρούγκαλος δίνοντας το στίγμα της ταύτισης των θέσεων της κυβέρνησης με αυτές των ιμπεριαλιστών και της δεξιάς αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα.

Από την πλευρά της, χωρίς να κρατά ούτε τα προσχήματα, η ΝΔ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του πραξικοπήματος των ΗΠΑ στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, έγραψε στο twitter: «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, χωρίς προφάσεις και υποσημειώσεις, να συνταχθεί με τις θέσεις της δημοκρατικής Ευρώπης κατά του καθεστώτος Μαδούρο και υπέρ της επιστροφής της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Δεν έχουν δικαίωμα με τις ιδεοληψίες τους να αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας».

Ανάλογες δηλώσεις υπέρ του ιμπεριαλιστικού πραξικοπήματος έκαναν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή αποκάλεσε το νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, “τύρρανο και δικτάτορα”.

Τη γραμμή της ΝΔ, έστω και σε ηπιότερους λεκτικούς τόνους, ακολουθεί και το ΚΙΝΑΛ που έχει, εδώ και μήνες, ταχθεί υπέρ των αμερικανοευρωπαϊκών σχεδίων για ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Μαδούρο.

Τέλος, η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή δεν θα μπορούσε να λείπει από το κάδρο των υποστηρικτών του ιμπεριαλιστικού πραξικοπήματος. Παρά το γεγονός ότι η φασιστική οργάνωση δεν προέβη σε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα, στις ιστοσελίδες της η κυβέρνηση της Βενεζουέλας παρουσιάζεται ως “δικτατορικό καθεστώς” – οι ναζί βαφτίζουν μάλιστα ως… “κομμουνιστή” το Μαδούρο – ενώ αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά στην ανάμειξη των ΗΠΑ-ΕΕ στη χώρα.

Ανακοίνωση ΚΚΕ για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου σχετικά με τη Βενεζουέλα

Σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, σχετικά με τη Βενεζουέλα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει:

«Μετά από ένα 24ωρο εκκωφαντικής σιωπής, σχετικά με το εξελισσόμενο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, ήρθαν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου να επιβεβαιώσουν το ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως “μεντεσέ” των Αμερικάνων και της ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν καταδικάζει την ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ εναντίον του εκλεγμένου προέδρου της χώρας και του βενεζουελάνικου λαού, αλλά υιοθετεί κι όλους τους στόχους της λεγόμενης “αντιπολίτευσης”, συντασσόμενη ανοιχτά με τις θέσεις της ΕΕ που παραπέμπουν ξεκάθαρα σ’ ένα “ήπιο πραξικόπημα” στη Βενεζουέλα. Άλλωστε οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ -δεξιές και σοσιαλδημοκρατικές- έχουν ήδη αναγνωρίσει τον αχυράνθρωπο των Αμερικάνων, Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας. 

Τόσο οι θέσεις της ΝΔ, όσο κι αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος του βενεζουελάνικου λαού, αλλά και κάθε λαού, να αποφασίζει χωρίς ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του.

Ο ελληνικός λαός, όπως πολλές φορές έχει κάνει στο παρελθόν, χρειάζεται και τώρα να καταδικάσει την επέμβαση των ΗΠΑ – ΕΕ στη Βενεζουέλα, μαζί και τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, που παίζουν το παιχνίδι των ιμπεριαλιστών».