Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βενεζουέλα στον ΟΗΕ: «Ποιοι είστε εσείς για να δίνετε τελεσίγραφο σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση;»

Απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα στον ΟΗΕ η Βενεζουέλα το «τελεσίγραφο» – απροκάλυπτη παρέμβαση που απηύθυναν ευρωπαϊκές χώρες, που δίνουν προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει εκλογές προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, θα αναγνωρίσουν την εξουσία του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Κανείς δεν θα μας δώσει προθεσμίες, ούτε θα μας πει εάν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ή όχι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα. «Ποιοι είστε εσείς για να δίνετε τελεσίγραφο σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση; Αυτό είναι ανάμιξη.», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η Βενεζουέλα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας επιβάλει καμία απόφαση ή εντολή», δήλωσε ο Αρεάσα τονίζοντας ότι καμιά δύναμη «δεν μπορεί να υπαγορεύσει στη χώρα μας το μέλλον της». «Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πορεία της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να ελπίζει στη διεξαγωγή μιας επικοινωνίας και ενός διαλόγου με τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της νοτιοαμερικανικής χώρας και έχει ζητήσει την παραίτηση του εκλεγμένου προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Πρόθεσή μας είναι να καθιερώσουμε μια επικοινωνία και ένα διάλογο με την κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ, η πρόταση αυτή υπάρχει και συνεχίζει να είναι στο τραπέζι. Αυτό επιδιώκαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο Χόρχε Αρεάσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ρωσία: Να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν όλες τις επιλογές σε σχέση με τη Βενεζουέλα είναι επικίνδυνο και οποιαδήποτε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.

«Οι ΗΠΑ δήλωσαν τώρα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, πράγμα το οποίο είναι… επικίνδυνο», τόνισε ο Βασίλι Νεμπένζια σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βενεζουέλα. «Αν αυτό εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο στρατιωτικό, τότε είναι ακόμη πιο λυπηρό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρωσία είχε ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν μια σαφή απάντηση σχετικά με το εάν η Ουάσινγκτον σκοπεύει να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας στη Βενεζουέλα.

Στο «χορό» της απροκάλυπτης επέμβασης και οι Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία

Μετά την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ στις εσωτερικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα, στο «χορό» μπαίνουν πλέον και τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ, απειλώντας τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, Ν. Μαδούρο, ότι αν δεν προκηρύξει άμεσα «δίκαιες και ελεύθερες» εκλογές τότε θα αναγνωρίσουν και αυτές ως «μεταβατικό πρόεδρο» τον επικεφαλής των αντιδραστικών δυνάμεων, Χ. Γκουαϊδό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν το βράδυ της Παρασκευής να συμφωνήσουν σε μια νέα «κοινή διακήρυξη» για τη Βενεζουέλα, με την οποία θα ζητούσαν τη διεξαγωγή εκλογών, απειλώντας να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ισπανία αλλά και άλλες χώρες έκριναν ότι το κείμενο που προτάθηκε ήταν «πολύ αδύναμο στη διατύπωσή του».

Σε διάγγελμά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, είπε ότι κάλεσε την ΕΕ να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο, τονίζοντας ότι και ο ίδιος θα το πράξει αν ο Νικολάς Μαδούρο δεν προκηρύξει «δίκαιες, ελεύθερες και διαφανείς» εκλογές, «μέσα σε 8 ημέρες».

Αντίστοιχη ανακοίνωση έκανε αμέσως μετά και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Λίγη ώρα αργότερα και η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές στη χώρα μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες. Την ανακοίνωση αυτή έκανε μέσω διαδικτύου ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.