Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βενεζουέλα: 90 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCV)

Με κύριο σύνθημα «η Ιστορία μας ανήκει», το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PCV), η πολιτική πρωτοπορία της Βενεζουελάνικης εργατικής τάξης, τίμησε χθες, Παρασκευή 5 Μάρτη, την 90η επέτειο από την ίδρυση του.

Το ΚΚ Βενεζουέλας ιδρύθηκε ως παράνομη οργάνωση κομμουνιστών στο Καράκας, στις 5 Μάρτη 1931, κατά την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας του Χουάν Βισέντε Γκόμες.

Η ίδρυση του αποτέλεσε ιστορική αναγκαιότητα για την οργάνωση και καθοδήγηση της πάλης του εργαζόμενου λαού στη Βενεζουέλα. Κατά την διάρκεια των 90 χρόνων της δράσης του μέχρι και σήμερα, το κόμμα αντιμετώπισε σειρά διώξεων από τις αστικές κυβερνήσεις, διεξήγαγε ένοπλο αντάρτικο αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση του Ρομούλο Μπετανκούρτ, έδρασε σε συνθήκες παρανομίας, οργάνωσε το εργατικό κίνημα και, στα πιο πρόσφατα χρόνια, στήριξε το εγχείρημα της «Μπολιβαριανής Επανάστασης» του Ούγκο Τσάβες.

Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι πως όλα αυτά τα χρόνια, το ΚΚ Βενεζουέλας διατήρησε τα μαρξιστικά-λενινιστικά του χαρακτηριστικά, όντας μια συνεπής αντικαπιταλιστική και αντιιμπεριαλιστική πολιτική δύναμη.

Με αφορμή την συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του, δεκάδες κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα απ’ όλο τον κόσμο απέστειλαν μηνύματα αλληλεγγύης, ενώ χθες Παρασκευή διοργανώθηκε διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ξένων κομμουνιστικών κομμάτων μεταξύ των οποίων και το ΚΚΕ.

Πηγή: idcommunism.com