Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Δεν συμμετέχει η αντιπολίτευση στις προεδρικές εκλογές

Την απόφασή της να μη συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές στις 22 Απρίλη στη Βενεζουέλα ανακοίνωσε η συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, που συμμετέχει στο λεγόμενο «Προεδρείο Δημοκρατικής Ενότητας» (Mesa de Union Democratica) ισχυριζόμενη ότι δεν θα είναι «δίκαιες και νόμιμες».

Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα αστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, που πρωτοστάτησαν στις βίαιες διαδηλώσεις το περασμένο καλοκαίρι με δεκάδες νεκρούς, γι’ αυτό και κάποιοι από τους ηγέτες τους κρατούνται σε κατ’ οίκον περιορισμό και τους έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές. Πρόκειται, επίσης, για τα κόμματα που δεν δέχτηκαν πριν από 15 μέρες να υπογράψουν τη λεγόμενη «συμφωνία συμφιλίωσης» στο διάλογο που έγινε με την κυβέρνηση στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η άρνησή της έρχεται σαν συνέχεια των κλιμακούμενων πιέσεων της ΗΠΑ (κάλεσαν το στρατό σε πραξικόπημα) και χωρών της Λατινικής Αμερικής (υπό Αμερικανική καθοδήγηση) για ανατροπή της κυβέρνησης.

Κάποια άλλα κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν, ενώ η κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρυχτούν για την ίδια ημερομηνία και βουλευτικές εκλογές, προκειμένου, μέσω της κάλπης, να αποκατασταθεί και η λειτουργία της Βουλής. Από το Δεκέμβρη 2015 η Βουλή ελέγχεται κατά τα 2/3 από την αντιπολίτευση που ουσιαστικά την έχει αδρανοποιήσει και γι’ αυτόν το λόγο η κυβέρνηση, επικαλούμενη το Σύνταγμα, εξέλεξε πέρσι το καλοκαίρι τη Συντακτική Εθνική Συνέλευση, στην οποία έχει τον απόλυτο έλεγχο το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας.

Προχτές, επίσης, η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 735 εκατομμύρια δολάρια από Κινέζους και άλλους επενδυτές, κατά την πρώτη μέρα πώλησης του λεγόμενου νέου κρυπτονομίσματός της, του petro, που βασίζεται στα αποθέματα πετρελαίου της χώρας. Οπως δηλώνεται, αυτή η μέθοδος επιχειρεί να ξεπεράσει τον χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Το νέο αυτό ψηφιακό νόμισμα τύπου bitcoin είναι μια διαδικασία συναλλαγών μέσω διαδικτύου, που πολλοί αμφισβητούν.