Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βερολίνο: Άγαλμα για τον αρχιφονιά Ρίγκαν στήνουν οι αμερικάνοι

Άγαλμα προς τιμήν του 40ου προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν ετοιμάζει η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο, με τις ευλογίες ασφαλώς των γερμανικών αρχών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, το άγαλμα ύψους 2 μέτρων και 15 εκατοστών, έχει ήδη τοποθετηθεί στην ταράτσα της πρεσβείας των ΗΠΑ, λίγα μόλις μέτρα μακριά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Η επιλογή του σημείου δεν έγινε τυχαία, καθώς εκεί ο Ρίγκαν είχε δώσει την περίφημη ψυχροπολεμική ομιλία του το 1987, καλώντας τον τότε ηγέτη της ΕΣΣΔ Μ. Γκορμπατσόφ να… γκρεμίσει το τείχος του Βερολίνου.

Πρώην αποτυχημένος ηθοποιός και αργότερα κυβερνήτης της Καλιφόρνια, ο Ρόναλντ Ρίγκαν εξελέξη στην προεδρία των ΗΠΑ το 1981 και παρέμεινε μέχρι το 1989.

Παθιασμένος αντικομμουνιστής και υπέρμαχος του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού, ο Ρίγκαν θεωρείται υπεύθυνος για μια σειρά εγκλημάτων στη Λατινική Αμερική (Γουατεμάλα, Νικαράγουα, προώθηση ναρκεμπορίου σε μια σειρά χώρες, στήριξη των τρομοκρατών «Κόντρας», κλπ). Υπήρξε υποστηρικτής του ρατσιστικού Άπαρτχάϊντ στη Νότια Αφρική, ενώ επί κυβερνήσεως του οι ΗΠΑ στήριξαν, εξόπλισαν και εκπαίδευσαν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

teixos berolinou