Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βερολίνο: Τίμησαν τη μνήμη του Καρλ Λίμπκνεχτ και της Ρόζα Λούξεμπουργκ

Την Κυριακή 12 Γενάρη πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια χρονιά στο Βερολίνο η μεγάλη διαδήλωση προς τιμήν των ηγετών του γερμανικού και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Οι δύο ηγέτες της ομάδας του Σπάρτακου και του νεοσύστατου Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας (KPD) δολοφονήθηκαν άνανδρα τις μέρες αυτές πριν 101 χρόνια, αμέσως μετά την κατάπνιξη της επανάστασης των εργατών του Βερολίνου, από παραστρατιωτικές ομάδες υπό τις εντολές της γερμανικής αστικής τάξης και της δοτής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του SPD.

Παρά το τσουχτερό κρύο, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διαδήλωσαν και αυτή τη χρονιά μαζί με τα μπλοκ του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP), του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP), αλλά και με αντιπροσωπεία του διωκόμενου στη χώρα του Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές διέσχισαν την κεντρική λεωφόρο του Ανατολικού Βερολίνου Frankfurter Allee, προέκταση της ιστορικής Karl Marx Allee, για να καταλήξουν στο μνημείο που είναι αφιερωμένο σε δεκάδες προσωπικότητες του γερμανικού και διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, στους νεκρούς της Επανάστασης του Νοέμβρη 1918, των Διεθνών Ταξιαρχιών και της πάλης ενάντια στο φασισμό.

Πλήθος κόσμου απέτισε φόρο τιμής στους ήρωες της εργατικής τάξης, αφήνοντας λίγα κόκκινα γαρίφαλα και διατρανώνοντας ότι τα ιδανικά των Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ παραμένουν ζωντανά στην πάλη για μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό.