Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βηρυτός: Ολονύχτιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας (ΦΩΤΟ)

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης του Λιβάνου προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες Πέμπτη το βράδυ για να διαλύσουν δεκάδες εξοργισμένους διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις γιγαντιαίες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη, οι οποίες έχουν μετατραπεί για πολλούς σε σύμβολο της ανικανότητας και της διαφθοράς των αρχών.

Οι συγκρούσεις διήρκεσαν σχεδόν όλη νύχτα στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, επικεντρωμένες κυρίως στην περιοχή κοντά στο εθνικό κοινοβούλιο, και προκάλεσαν τον τραυματισμών πολλών διαδηλωτών και αστυνομικών.

Τα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου έκαναν λόγο για εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Το κύμα εναντίωσης στην πολιτική τάξη του Λιβάνου διογκώνεται μέρα με τη μέρα, με χαρακτηριστικές τις αποδοκιμασίες κατά του Προέδρου της χώρας της Μέσης Ανατολής Μισέλ Αούν, ενώ αυτός βάδιζε πλάι στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίον οι Λιβανέζοι επευφημούσαν.

Τα επεισόδια καταγράφηκαν την προπαραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.

Οι εκρήξεις, που προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι επί έξι χρόνια 2.700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 157 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 5.000, χωρίς να λογαριάζονται οι δεκάδες αγνοούμενοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έμειναν άστεγοι.

Οι λιμενικές αρχές, τα τελωνεία, κάποιες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση γνώριζαν τον κίνδυνο που ήγειρε η αποθήκευση της τεράστιας ποσότητας αυτής χημικού λιπάσματος που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εκρηκτικό στο λιμάνι της Βηρυτού, όμως οι πάντες προτίμησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, να την επιρρίψουν σε κάποιον άλλο.

LIVANOS104 LIVANOS102 LIVANOS101 LIVANOS100