Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βιβλία για το καλοκαίρι, για όλες τις ηλικίες και όλα τα ενδιαφέροντα

Προτάσεις βιβλίων που θα γίνουν η συντροφιά σου το καλοκαίρι, τις ημέρες της άδειας, είτε στην πόλη, είτε στο χωριό είτε σε κάποιο τουριστικό προορισμό και στην παραλία.

Βιβλία για παιδιά

exofullo gatanaki

«Το γαϊτανάκι της φιλίας», ένα παραμύθι της Ανθής Παρασκευπούλου για τη Γνώση, τη Φιλία, τη Χαρά, τη Περιπέτεια, το Ονειρο, τελικά την ίδια τη Ζωή.

προβολής παραμυθιου

«Το έρημο κλουβί», (Κείμενο Βαγγελιώ Καρακατσάνη – Ζωγραφιές Εύα Μελά) Ένα δίλημμα: «κλειδωμένη» ασφάλεια ή ελευθερία; Ένα παραμύθι για τα παιδιά του δημοτικού, που στο τέλος του …κρύβει μια διαδραστική έκπληξη.

Βιβλία για μεγάλους

Alepliotis cover «Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;» του Πάνου Αλεπλιώτη. «Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις 2-3 πραγματάκια για τους Σουηδούς και τις συνήθειές τους είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο,γραμμένο από Έλληνα που έζησε κάποια χρόνια στην Σουηδία.Σε μερικά σημεία γέλασα αρκετά με περιστατικά που αντιμετώπισε ή έτυχε να είναι απλά παρατηρητής. Σου εξηγεί γιατί διαμορφώθηκε έτσι ο χαρακτήρας αυτών των ανθρώπων που εμείς θα χαρακτηρίζαμε ως “κρύους” και απόμακρους, μέσα από έναν διάλογο με μια Σουηδέζα που γνώρισε» (σχόλιο αναγνώστριας)

 

 

 

 

exofullo pikros vios

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβελααρ, Μια ιστορία εκμετάλλευσης στις αποικίες καφέ»  Το μυθιστόρημα που «σκότωσε» την αποικιοκρατία. Συνδυάζει τη λογοτεχνική δημιουργία με την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων

προβολής

«Σκέψεις γυναικών», της Μαρίας Παπαϊωαννίδου. Ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί «μονορούφι». Σ’ αυτό συμβάλει το μικρό μέγεθος (62 σελίδες), η στρωτή-ευχάριστη γραφή, αλλά και η με ευκρίνεια διατύπωση των χαρακτήρων του έργου αλλά και των σκέψεων-αντιλήψεων που αυτοί κουβαλούν.

foto ventouras

«Στην εποχή της Ηούς», του Γιάννη Βεντούρα. Εμπνευσμένο από τη ζωή των ανθρώπων σήμερα και χτες. Όπως συνηθίζεται να λέμε στην καθημερινότητά μας «είναι βγαλμένο μέσα από την ζωή». Η δράση των ηρώων του, ενταγμένη στα ιστορικά γεγονότα που συγκλόνισαν τη χώρα μας τον τελευταίο αιώνα, βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες, σε αφηγήσεις και σε προσωπικά βιώματα του συγγραφέα.

Βιβλίο για μικρούς μεγάλους

foto me ta matia ton paidion

«Με τα μάτια των παιδιών» (Βέρα Κλώντζα-Γιακλοβά – Φράνιο Κραλ). Διαβάζοντας ο αναγνώστης θα βρεθεί στη Σλοβακία της δεκαετίας 1930, στα βουνά του βορρά, στις πεδιάδες του Ουγγρικού νότου, στην πρωτεύουσα. Δεν πρόκειται όμως για ένα ονειρικό ταξίδι στα πανέμορφα αυτά μέρη. Η σκληρή πραγματικότητα της κρίσης ορίζει αλύπητα την πορεία της αφήγησης.

Ιστορία – Δοκίμια – Βιογραφίες – Πολιτική

hikmet1

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη.  Η πρόσληψη του Χικμέτ στην Ελλάδα, από τη δεκαετία του 1920 μέχρι το 2020. Παράλληλα, ανθολογούνται ποιήματα γνωστά αλλά και άγνωστα. Ένα βιβλίο λοιπόν ευκολοδιάβαστο, πολλαπλά χρήσιμο και επίκαιρο!

che vivlio

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα. Η χρήση πληροφοριών από ξενόγλωσση βιβλιογραφία και πηγές (κρατικά έγγραφα, ντοκουμέντα, κλπ.) που δεν έχουν ξαναδημοσιευθεί σε ανάλογη έκδοση, είναι ένα από τα προτερήματα του βιβλίου

1

«Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής» Ηρακλή Κακαβάνη.  Με τη χρήση τεκμηρίων και μαρτυριών σκιαγραφείται η προσωπικότητα του Φώτη Αγγουλέ. Είναι ταυτόχρονα μια προσπάθεια να ιδωθεί το έργο του υπό το πρίσμα των ιστορικών συνθηκών της εποχής του και της ηρωικής πορείας του λαϊκού κινήματος, καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση της ιδεολογίας του και της ποίησής του.

 

 

 

mpelogiannis ploumpidis3

«Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων». Η συγκλονιστική μαρτυρία του ανθρώπου το σπίτι του οποίου αποτέλεσε φιλόξενο «καταφύγιο» για δύο ηρωικές μορφές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τον ΝΙΚΟ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ και τον ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ. Ένα μοναδικό ντοκουμέντο του Κούλη Ζαμπαθά που φωτίζει από πρώτο χέρι πρόσωπα και γεγονότα μιας δραματικής περιόδου

Ποίηση

nicolas guillen

«Ο Μεγάλος Ζωολογικός Κήπος» του Νικολάς Γκιγιέν, απόδοση Γιάννη Ρίτσου. Η συνάντηση των δύο ποιητών, ορόσημο στην ιστορία του πολιτισμού των δύο λαών, ώσμωση πολιτισμών και αγώνων. Στη συλλογή ο Γκιγιέν, στιχουργικά νεοτερικός, με έναν εύγλωττα συμβολιστικό υπερρεαλισμό, ασκεί μια οξύτατη σάτιρα για τα λογής λογής ανθρωποφάγα «ζώα» που γεννά η καπιταλιστική κοινωνία.

exofullo

«Όλα είναι όπλα», του Ειρηναίου Μαράκη. Σύγχρονη πολιτική, κοινωνική και ερωτική ποίηση: «Όλα είναι όπλα / Μπροστά στο σκοτεινό κόσμο τους». Πρωταγωνιστές των ποιημάτων στο «Όλα είναι όπλα» είναι οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι οι οποίοι δεν παραιτούνται μπροστά στις δυσκολίες και που διεκδικούν να ζήσουν και να ερωτευθούν όπως αυτοί θέλουν ενώ την ίδια ώρα αγωνίζονται συλλογικά για μια διαφορετική, ελεύθερη κοινωνία.

 

 

 

 

 

 

05. Skliros Aprilis 2020 1

Σκληρός Απρίλης του 2020μ.Χ. Ο «Σκληρός Απρίλης, του 2020 μ.Χ.» είναι δύο ποιοτικές και προσεκτικά επιλεγμένες συλλογές από ποιήματα και διηγήματα με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις και τα ανθρώπινα πάθη κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας του φονικού ιού Covid-19.