Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βιβλίο: «Η ιστορία μας γράφεται ακόμη: Η διαδρομή τριών Κινεζο-Κουβανών στρατηγών στην Κουβανική Επανάσταση»

«Η ιστορία μας γράφεται ακόμη: Η διαδρομή τριών Κινεζο-Κουβανών στρατηγών στην Κουβανική Επανάσταση»

των Αρμάντο Τσόι, Γουστάβο Τσούι, Μοϊσές Σίο Γουονγκ

«Ποιο ήταν το πιο σημαντικό μέτρο που πάρθηκε για να ξεριζωθούν οι διακρίσεις σε βάρος των Κινέζων και των μαύρων στην Κούβα; Ήταν η ίδια η σοσιαλιστική επανάσταση».

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Διεθνές Βήμα» το βιβλίο «Η Ιστορία μας γράφεται ακόμη».

hr origΤο νέο αυτό βιβλίο αναδεικνύει μια από τις λιγότερο γνωστές πτυχές της Κουβανικής Επανάστασηςτον αγώνα για την εξάλειψη του ρατσισμού που είχε κληρονομήσει από την αποικιοκρατία. Μέσα από την αφήγηση τριών συμμετεχόντων, οι σελίδες του ξεδιπλώνουν την ιστορία των επαναστατικών αγώνων του κουβανικού λαού, με τρόπο προσιτό και ζωντανό.

Οι τρεις συγγραφείς ως νεαροί Κουβανοί κινεζικής καταγωγής, ρίχτηκαν στη μεγάλη προλεταριακή μάχη που καθόρισε τη γενιά τους. Έγιναν μαχητές στον παράνομο αγώνα τωνπόλεων καιτον επαναστατικό πόλεμο που ανέτρεψε μια στηριζόμενη από τις ΗΠΑ δικτατορία και άνοιξε τον δρόμο προς τη σοσιαλιστική επανάσταση. Και οι τρεις τους μετέπειτα έγιναν στρατηγοί τωνΕπαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κούβας.

Εδώ μιλούν για τον ιστορικό ρόλο της Κινεζικής μετανάστευσης στην Κούβα όπωςκαι γιατην επανα-στατική δράση καιτον διεθνισμό, από την Αγκόλα και τη Νικαράγουα ως τη Βενεζουέλα. Μέσα από τις προσωπικές τους διαδρομές βλέπουμε να ξετυλίγονται οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που γέννησαν το κουβανικό έθνος και εξακολουθούν να διαμορφώνουν την εποχή μας. Βλέπουμε πώς εκατομμύρια απλοί άνθρωποι –άνδρες και γυναίκες–άλλαξαν τον ρου της ιστορίας, ενώ στην πορεία άλλαζαν και οι ίδιοι.

Μετάφραση/Επιμέλεια: Ντίνα Κακλαμανάκη, Μαγδαληνή Λάππα, Ζωρζ Μεχραμπιάν, Μαρία Πλέσσα, Νατάσα Τερλεξή, Γιάννης Τσαλαβούτας.
Πρόλογος έκδοσης: Μέρι-Άλις Γουότερς, Γουάνγκ Λούσα.
Εκδόσεις «Διεθνές Βήμα».
ISBN: 978-618-5130-17-6