Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΒΙΛΛΙΑ: Πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων με συνεχείς αναζωπυρώσεις

Δεν υποχωρεί το πύρινο μέτωπο στα Βίλλια Αττικής, αντίθετα επεκτείνεται έως και 10 χιλιόμετρα, παρά τις συνεχείς ρίψεις νερού από αεροπλάνα και ελικόπτερα, κυρίως διότι δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες για να ανακοπεί η πορεία της μεγάλης πυρκαγιά και δασικοί δρόμοι για να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις τα σημεία που πέφτει το νερό και να σβήσουν τις φλόγες.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και σε συνδυασμό με την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των δασών και πυροπροστασίας γίνονται επικίνδυνες, καταστρέφοντας ένα ακόμα δάσος της Αττικής, από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει. Η ζημιά είναι ήδη μεγάλη.

Οικισμοί έχουν εκκενωθεί σε μια ακόμα περιοχή που είναι ανοχύρωτη σε πυρκαγιές και πλημμύρες.

Κατάκοποι και εξαντλημένοι πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι που για δεύτερη μέρα δίνουν άνιση μάχη. Ανά πάσα στιγμή σπίτια είναι δυνατόν να απειληθούν από τις φλόγες λόγω των αναζωπυρώσεων και σε σημεία που φαινομενικά είναι σε ύφεση η πυρκαγιά. Οι καπνοί είναι ορατοί από πολύ μακρινή απόσταση.

Οι ρίψεις νερού δεν έχουν σταματήσει από τα εναέρια μέσα, μεταξύ αυτών και το ρώσικο “θηρίο” Beriev-200, καθώς και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια Ilyushin (με χωρητικότητα 40 τόνων).
Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη. Επί ποδός και 330 πυροσβέστες.

Επειγόντως να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα στην πυρκαγιά στα Βίλλια για να μην έχουμε 2η Εύβοια μέσα στην Αττική δήλωσε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος που βρίσκεται από το πρωί στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, σημείωσε την παντελή έλλειψη οποιοδήποτε μέσου και υποδομής για την προστασία των δασών.

🆘  ℹ️  Όπως έγινε γνωστό πριν λίγο από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά μαίνεται σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα.