Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ένας πραγματικά μεγάλος ποιητής

Στις 7 Ιουλίου 1893 γεννιέται ο Σοβιετικός ποιητής και καλλιτέχνης Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, μέλος του Κόμματος των Μπολσεβίκων από το 1908.

Η λογοτεχνική του δράση άρχισε από τα χρόνια της Επανάστασης. Στους στίχους του εκφράζεται το μίσος του για τους εμπόρους του πολέμου, η έντονη διαμαρτυρία του ενάντια στη βία.

Από τις πρώτες μέρες της επανάστασης του 1917 ο Μαγιακόφσκι βρέθηκε ανάμεσα στους λογοτέχνες που έγραψαν με προλεταριακό περιεχόμενο. Η επανάσταση θα τον συνεπάρει: «Αυτή είναι η δική μου επανάσταση. Πήγα στο Σμόλνι. Δούλεψα. Έκανα κάθε είδους δουλειά». Σε αυτή την περίοδο ανήκει «το κόκκινο διαβατήριο».

magiakofski3Από 1919 έως το 1924 εργάζεται στα Παράθυρα του Τηλεγραφικού Πρακτορείου Ρωσίας (ΡΟΣΤΑ) εκλαϊκεύοντας με καλλιτεχνικό τρόπο τους σκοπούς της επανάστασης. Βρίσκεται στην ακμή της δημιουργίας του. Σημαντικά έργα έγραψε ο Μαγιακόφσκι από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου όπως το ποίημα «150.000.000». Μεγάλο ρόλο στη δημιουργία του Μαγιακόφσκι έπαιξε η δουλειά του στις εφημερίδες «Ισβέστια» και «Κομσομόλσκαγια Πράβδα» από το 1922-1929. Έγραψε πολλά σατιρικά ποιήματα και έμμετρες πολιτικές επιφυλλίδες.

Στο έργο του ποιητή τεράστιο μέρος καταλαμνάνουν θέματα παρμένα από τις μάχες την περίοδο της επανάστασης και την σοσιαλιστική οικοδόμηση. Σε τέτοια θέματα είναι αφιερωμένα τα ποιήματα «Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν» που γράφτηκε το 1924 και το «Καλά» στα 1927. Η «Ωδή στην Επανάσταση» και το «Αριστερό Εμβατήριο».

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Μαγιακόφσκι έστρεψε την προσοχή του στη δραματουργία. Εκτός από κινηματογραφικά σενάρια, έγραψε τα δράματα «Κλοπ» και «Βάνια».
Όλη του την ποιητική δημιουργία ο Μαγιακόφσκι την εκθέτει ο ίδιος λίγο πριν από το θάνατό του στον πρόλογο του ποιήματος «Μ’ όλη τη φωνή».

Η ποίηση του Μαγιακόφσκι, το θέατρο («Μυστήριο Μπουφ», «Ο κοριός» που ανέβηκε από τον Μέγερχολντ σε μουσική Σοστακόβιτς), η σάτιρά του, αγγίζουν τον επαναστατημένο λαό, που τοποθετεί τον Μαγιακόφσκι στο υψηλότερο βάθρο της συνείδησής του.

Ο Μαγιακόφσκι καταγράφεται στη συνείδηση των ανθρώπων ως ο ποιητής που οραματίστηκε και περιέγραψε όσο λίγοι το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας. Σίγουρα, το αστραποβόλο έργο του Μαγιακόφσκι είναι μια από τις πρόνοιες που φροντίζει να κρατά η Ιστορία για τις μεγάλες στιγμές της. Με τα σπουδαία ανθρώπινα γνωρίσματα της ποίησής του διασφαλίζεται η διαχρονικότητά της, η αθανασία της.