Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βολιβία: Άλλη μια απόπειρα πραξικοπήματος made in the USA;

Οι εξε­λί­ξεις των τελευ­ταί­ων ωρών στη Βολι­βία, με τις υπο­κι­νού­με­νες βίαιες δια­δη­λώ­σεις ενά­ντια στην επα­νε­κλο­γή του σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη προ­έ­δρου Έβο Μορά­λες και την άρνη­ση της αντι­πο­λί­τευ­σης να δεχθεί τον διά­λο­γο που πρό­τει­νε η κυβέρ­νη­ση, ανα­δύ­ουν έντο­να «οσμή» από­πει­ρας πραξικοπήματος.

Την προ­σπά­θεια να ανα­τρέ­ψουν τη νόμι­μα εκλεγ­μέ­νη κυβέρ­νη­ση της χώρας κατήγ­γει­λε δημό­σια ο ίδιος ο Μορά­λες, κάνο­ντας λόγο για «συνω­μο­σία ενά­ντια στη δημοκρατία».

Διό­λου τυχαία, στα πρό­σφα­τα γεγο­νό­τα απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης της Βολι­βί­ας, εμπλέ­κο­νται ονό­μα­τα αμε­ρι­κα­νών γερου­σια­στών. Πριν λίγες μόλις μέρες, το ραδιο­φω­νι­κό εκπαι­δευ­τι­κό δίκτυο της Βολι­βί­ας (Erbol) διέρ­ρευ­σε 16 ηχη­τι­κά στα οποία ηγέ­τες της αντι­πο­λί­τευ­σης φέρο­νται να ζητούν πρα­ξι­κό­πη­μα ενά­ντια στην κυβέρ­νη­ση, ενέρ­γεια που θα συντο­νι­ζό­ταν από την πρε­σβεία των ΗΠΑ.

Μετα­ξύ των γερου­σια­στών των ΗΠΑ που ανα­φέ­ρο­νταν στο ηχη­τι­κό υλι­κό συγκα­τα­λέ­γο­νται οι Μάρ­κο Ρού­μπιο, Μπομπ Μενε­ντέζ και Τεντ Κρουζ. Κοι­νό χαρα­κτη­ρι­στι­κό και των τριών γερου­σια­στών είναι ότι έλκουν την κατα­γω­γή τους από την Κού­βα, όντας ορκι­σμέ­νοι αντι­κομ­μου­νι­στές, πολέ­μιοι της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης ενώ πρω­το­στα­τούν εδώ και χρό­νια στην προ­ώ­θη­ση της επι­θε­τι­κής, ιμπε­ρια­λι­στι­κής πολι­τι­κής των ΗΠΑ ενά­ντια στην Κού­βα και τη Βενεζουέλα.

Στα ηχη­τι­κά που διέρ­ρευ­σαν ακού­γο­νται οι ηγέ­τες της βολι­βια­νής αντι­πο­λί­τευ­σης να πυρ­πο­λή­σουν κτί­ρια του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος και να πυρο­δο­τή­σουν γενι­κή απερ­γία σε ολό­κλη­ρη τη χώρα. Μέρος αυτού του σχε­δί­ου έλα­βε χώρα τις προη­γού­με­νες μέρες με βίαιες αντι­κυ­βερ­νη­τι­κές δια­δη­λώ­σεις οι οποί­ες παρου­σιά­ζο­νταν ως “κοι­νω­νι­κή αναταραχή”.

Όπως σημειώ­νει ο αμε­ρι­κα­νός καθη­γη­τής και συγ­γρα­φέ­ας James Petras, ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της Μορά­λες βρί­σκε­ται στο στό­χα­στρο των ΗΠΑ εξαι­τί­ας της στά­σης του σε μια σει­ρά ζητή­μα­τα, όπως η πάγια στή­ρι­ξη του στις κυβερ­νή­σεις της Κού­βας και της Βενε­ζου­έ­λας, η ξεκά­θα­ρη θέση που πήρε ενά­ντια στις προ­σπά­θειες της Ουά­σινγ­κτον να απο­στα­θε­ρο­ποι­ή­σουν τις ηγε­σί­ες Τσά­βες και Μαδού­ρο, η ενα­ντί­ω­ση του στην επο­νο­μα­ζό­με­νη Σύμπρα­ξη της Περιο­χής του Ειρη­νι­κού (TPP). Ταυ­τό­χρο­να, αξί­ζει να σημειω­θεί η πολυ­ε­πί­πε­δη σχέ­ση που ανα­πτύσ­σει όλα αυτά τα χρό­νια, η κυβέρ­νη­ση Μορά­λες με την Ρωσία και την Κίνα.

Σύμ­φω­να με τον καθη­γη­τή Petras, ο Έβο Μορά­λες είναι «ο πιο συντη­ρη­τι­κός… ριζο­σπά­στης ηγέ­της στον κόσμο», που κατα­φέ­ρε να συν­διά­σει μια ριζο­σπα­στι­κή, αντι-ιμπε­ρια­λι­στι­κή ρητο­ρι­κή με ορθό­δο­ξες, ακό­μη και νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρες- σε πολ­λές περι­πτώ­σεις- οικο­νο­μι­κές πρακτικές.

Σε κάθε περί­πτω­ση, η ενερ­γός ανά­μει­ξη των ΗΠΑ στην Βολι­βία και η προ­σπά­θεια απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής ηγε­σί­ας Μορά­λες έρχε­ται να προ­στε­θεί στη μακρά αλυ­σί­δα των αμε­ρι­κα­νι­κών επεμ­βά­σε­ων στην περιο­χή της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, κάτι που αναμ­φί­βο­λα εντάσ­σε­ται στο ευρύ­τε­ρο πλαί­σιο των ενδοι­μπε­ρια­λι­στών αντα­γω­νι­σμών της Ουά­σινγ­κτον με Κίνα και Ρωσία για τον έλεγ­χο των αγο­ρών και των σφαι­ρών επιρροής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο