Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βολιβία: Εκλογές εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και πολιτικής πόλωσης

Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται στη Βολιβία σήμερα 18 Οκτώβρη, μέσα σε κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης και εντάσεων, σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και ραγδαίας επιδείνωσης της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Οι εκλογές λαμβάνουν χώρα σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανατροπή του εκλεγμένου σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Εβο Μοράλες από την αντιδραστική αντιπολίτευση. Θυμίζεται ότι η στις 10 Νοέμβρη 2019, η ντόπια δεξιά αντιπολίτευση με τη στήριξη των ΗΠΑ όρισε στην προεδρία της χώρας την Γιανίνε Ανιες, σε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που υποτίθεται ότι δημιούργησε μία μεταβατική κυβέρνηση για τη διενέργεια «δίκαιων εκλογών».

Η πραξικοπηματική κυβέρνηση προχώρησε σε μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής στον άξονα των ΗΠΑ και επιδεινώθηκε παραπέρα το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων, που επιπλέον βρίσκονται αντιμέτωπα με την πανδημία του κορονοϊού (έχουν καταγραφεί 138.922 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 8.351 θάνατοι), ενώ ο Μοράλες βρίσκεται με άσυλο στην Αργεντινή.

Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, ο Μοράλες, πρόεδρος από το 2006 μέχρι το 2019, δεν είναι υποψήφιος.

Οι γενικές εκλογές (με εκλογικό σώμα γύρω στα 7,3 εκατομμύρια), που αναβλήθηκαν τρεις φορές, αφορούν την εκλογή Προέδρου, αντιπροέδρου, γερουσιαστών βουλευτών για την περίοδο έως το 2025.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ένωση Εκλογικών Οργανώσεων της Αμερικής (UNIORE) και το Ίδρυμα Κάρτερ έστειλαν παρατηρητές, ενώ οι εκκλήσεις να επικρατήσει ηρεμία πολλαπλασιάστηκαν τελευταία, με τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και την καθολική εκκλησία να απευθύνουν εκκλήσεις να υπάρξει «ειρηνική» ψηφοφορία και το αποτέλεσμα να γίνει σεβαστό.

Προηγείται ο σοσιαλδημοκράτης Λουίς Άρσε

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται με ποσοστά από 32% έως 42% ο υποψήφιος του MAS για την προεδρία, πρώην υπουργός Οικονομικών Λουίς Αρτσε Κατακόρα, οικονομολόγος με σπουδές στην Αγγλία και «αρχιτέκτονας» του κεϊνσιανού μοντέλου στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του καπιταλισμού της Βολιβίας, με υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Νταβίντ Τσοκεουάνκα (11 χρόνια υπουργός Εξωτερικών) ο οποίος προέρχεται από τους ιθαγενείς Αϊμάρα, από όπου κατάγεται και ο Μοράλες.

Στον Μοράλες δεν επιτράπηκε να είναι υποψήφιος γερουσιαστής, όπως είχε ζητηθεί. Ακολουθούν ο φιλελεύθερος Κάρλος Μέσα με την «Κοινότητα Πολιτών», με 24,5% – 33%, ο ακροδεξιός Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, με 10% – 16%, και με πολύ μικρά ποσοστά ο κορεατικής καταγωγής Τσι Χιουν Τσουνγκ κ.ά.

Η πραξικοπηματική «πρόεδρος» Ανιες, που έδειχνε να βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις, απέσυρε την υποψηφιότητά της για την προεδρία, στο όνομα της «ενότητας όλων των δυνάμεων κατά του ΜAS».

mpelogiannis