Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βολιβία: Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος Λούις Άρτσε

Ο Λουίς Άρτσε ορκίστηκε σήμερα επισήμως νέος πρόεδρος της Βολιβίας, την ώρα που ο μέντοράς του, ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Ο 57χρονος οικονομολόγος, που εξελέγη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, συγκεντρώνοντας το 55% των ψήφων, θα έχει το δύσκολο έργο να ενώσει μια πολωμένη χώρα μετά τη μετεκλογική κρίση που τη συγκλόνισε επί περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι εκλογές έγιναν σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και ραγδαίας επιδείνωσης της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Μετά τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των τριών κυβερνήσεων του Μοράλες και του λεγόμενου «Κινήματος για τον Σοσιαλισμό – Πολιτικό Εργαλείο για την κυριαρχία των λαών» (MAS – IPSP), που αξιοποίησε τα υψηλά έσοδα από την παραγωγή υδρογονανθράκων για τη σχετική άμβλυνση της ακραίας φτώχειας και ενίσχυσε την καπιταλιστική βάση της οικονομίας, οι εργαζόμενοι βιώνουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας (επισήμως στο 9,4%), ενώ στη λεγόμενη «άτυπη οικονομία» (εμπόριο και υπηρεσίες) σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Μελετών Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (Cedla), με έδρα την πρωτεύουσα Λα Παζ, βρίσκεται το 80% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, όπου φυσικά και εκεί υπάρχει ταξική διαφοροποίηση.

Αυτό που επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Βολιβίας, όπως και σε άλλες περιπτώσεις του λεγόμενου «προοδευτισμού» της Λατινικής Αμερικής (Βενεζουέλα, Βραζιλία, Εκουαδόρ), είναι ότι χωρίς να πειραχτούν τα θεμέλια της καπιταλιστικής οικονομίας, με διακηρύξεις περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» και «μεικτής οικονομίας», δεν μπορούν να υπάρξουν πραγματικές φιλολαϊκές αλλαγές.

Πηγή: 902.gr