Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βολιβία: Συμβιβασμοί (και με εμπλοκή ξένων κρατών) και εκλογές χωρίς τον Μοράλες

Δύο βδομάδες περίπου μετά από την εγκαθίδρυση της πραξικοπηματικής κυβέρνησης της Γιανίνε Ανιες από την αντιδραστική αντιπολίτευση, που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και με τη στήριξη των ΗΠΑ ανέτρεψε τον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο Εβο Μοράλες (που βρίσκεται με άσυλο στο Μεξικό), συνεχίζεται καθημερινά η βάρβαρη καταστολή των λαϊκών δυνάμεων. Ηδη σε 34 καταμετρούνται με μετριοπαθείς εκτιμήσεις τα θύματα σε όλη τη Βολιβία, με τελευταία σφαγή αυτήν της Τρίτης, στα διυλιστήρια της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων στο Ελ Αλτο και την περιοχή Σαν Αντρές ντε Σενκάτα, με 10 νεκρούς ιθαγενείς Αϊμάρα, που είναι και η βάση του κόμματος του Μοράλες, Κίνημα για το Σοσιαλισμό – ΜAS, ενώ συνολικά το ιθαγένικο στοιχείο αντιπροσωπεύει το 60% του πληθυσμού.

Το κοινοβούλιο της Βολιβίας έδωσε χθες Σάββατο την έγκρισή του για τη διεξαγωγή νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών χωρίς τη συμμετοχή του Έβο Μοράλες. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες το βράδυ από τους βουλευτές, λίγες ώρες μετά τη θετική ψήφο των γερουσιαστών. Για να ισχύσει το νομοσχέδιο πρέπει να το υπογράψει η αυτοανακηρυχθείσα μεταβατική πρόεδρος Τζανίνες Άνιες. Η ίδια έχει δηλώσει πως θα το κάνει, αν και δεν έχει διευκρινίσει πότε. Και στα δύο όργανα – Βουλή και Γερουσία – το κόμμα του Μοράλες έχει την πλειοψηφία των 2/3.

Τις τελευταίες μέρες επιχειρούνταν συμβιβασμοί και με εμπλοκή ξένων κρατών και είχε τεθεί στη συζήτηση η διεξαγωγή εκλογών την επόμενη περίοδο και παζάρι για τον καθορισμό της νέας Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής και των τοπικών στις διάφορες επαρχίες.

Το κείμενο που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο προβλέπει κυρίως την ακύρωση των προηγούμενων προεδρικών εκλογών. Παράλληλα απαγορεύει σε όποιο πρόσωπο έχει εκτίσει δύο διαδοχικές θητείες στην προεδρία να θέσει υποψηφιότητα για μία τρίτη, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τον δρόμο σε μια νέα υποψηφιότητα του Μοράλες, ο οποίος έχει εκτίσει ήδη τρεις θητείες.

Το κόμμα του Μοράλες, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), που διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου.

Ταυτόχρονα, η αυτοανακηρυγμένη πρόεδρος Ανιες, μαριονέτα της πλουτοκρατίας της Σάντα Κρους και των ΗΠΑ, μαζί με τους διορισμένους υπουργούς δεν χάνει χρόνο. Απέλασε τους Κουβανούς γιατρούς και τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας και επιβάλλει λογοκρισία σε ΜΜΕ που της ασκούν κριτική. Επίσης, φαίνεται ότι και στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα κάνει ήδη επαφές με διάφορες πλευρές, και με «εταίρους» της προηγούμενης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, όπως η Κίνα και η Ρωσία, που κρατάει στάση «συνδιαλλαγής» με την Ανιες και την αναγνωρίζει μέχρι τις νέες εκλογές ως «επικεφαλής του κράτους». Γίνεται δηλαδή ξεκάθαρο ότι παρά την απολύτως δικαιολογημένη αντίδραση του λαού στο αμερικανοκίνητο πραξικόπημα, που έγινε με πρόσχημα τη «νοθεία από την πλευρά του Μοράλες» στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτώβρη, η αστική τάξη, που ελέγχει σημαντικούς τομείς της οικονομίας με επίκεντρο τη Σάντα Κρους, ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της και στον ιδιαίτερα κερδοφόρο (κρατικοποιημένο στα 13 χρόνια της διακυβέρνησης Μοράλες) τομέα της Ενέργειας και του ορυκτού πλούτου (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άλλα μεταλλεύματα όπως λίθιο, κασσίτερος, ασήμι, χρυσός κ.ά.).

volivia marinos