Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βολιβία: Συνελήφθη η πραξικοπηματίας τέως πρόεδρος Τζανίν Άνιες

Συνελήφθη η πραξικοπηματίας τέως πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίν Άνιες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον της για “τρομοκρατία” και “στάση” στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για το φερόμενο πραξικόπημα σε βάρος του πρώην σοσιαλδημοκράτη προέδρου Έβο Μοράλες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

“Ενημερώνω τον λαό της Βολιβίας ότι η Τζανίν Άνιες συνελήφθη ήδη και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας”, δήλωσε ο Κάρλος Εδουάρδο ντελ Καστίγιο σε μήνυμά του στο Twitter και το Facebook. Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί και εναντίον άλλων υπουργών της προηγούμενης, πραξικοπηματικής κυβέρνησης (Νοέμβριος 2019-Οκτώβριος 2020), όπως ο Αρτούρο Μουρίγο (Εσωτερικών), ο Λουίς Φερνάντο Λόπες (Άμυνας) και ο Γιέρκο Νούνιες (Προεδρίας).

Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών ξεκίνησε μετά τη μήνυση που κατέθεσε τον Δεκέμβριο ένας πρώην βουλευτής του κόμματος του Έβο Μοράλες (2006-19), κατηγορώντας την Άνιες ότι ανέτρεψε, τον Νοέμβριο του 2019, την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις προεδρικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2019, στις οποίες ο Μοράλες διεκδικούσε μια τέταρτη θητεία, η δεξιά αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και αμφισβήτησε το εκλογικό αποτέλεσμα. Με την στήριξη των ΗΠΑ και τρομοκρατικών στοιχείων ακολούθησε κύμα βίας σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα την ακύρωση των εκλογών και την πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνηση. Τουλάχιστον 35 άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους.