Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βουλή-Απαγόρευση διαδηλώσεων: Οι τοποθετήσεις Μητσοτάκη – Τσίπρα – Γεννηματά

Σήμερα στην Βουλή συζητείται και ψηφίζεται το επαίσχυντο νομοσχέδιο που θέλει να βάλει στο «γύψο» τις διαδηλώσεις.  Το ΚΚΕ έχει ζητήσει την απόσυρσή του του νομοσχεδίου – τερατούργημα και κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Το απόγευμα έξω από τη Βουλή, όπως και σε άλλες πόλεις, διοργανώνονται διαδηλώσεις.

Προσπάθησε να κρύψει ο Κ. Μητσοτάκης ότι η στόχευση είναι κάθε λαϊκή διεκδίκηση

Μια ανακύκλωση των προσχημάτων πάνω στα οποία η κυβέρνηση στηρίζει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής προσπαθώντας να κρύψει ότι η στόχευση είναι κάθε λαϊκή διεκδίκηση και κάθε διαδήλωση που για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να αδειοδοτηθεί με βάση το σκοπό της, άρα εκ των προτέρων θεωρείται απαγορευμένη!

Επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του αξιοποιώντας και πάλι την υπόθεση της Μαρφίν, αυτή τη φορά λόγω των φθορών στο μνημείο, λέγοντας ότι είναι «φασισμός» και πως «τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση». Η συνεχής σύνδεση της υπόθεσης της Μαρφίν με τις διαδηλώσεις δείχνει την προσπάθεια συκοφάντησης των λαϊκών διεκδικήσεων.

Μίλησε για «ρεαλιστική εφαρμογή» του δικαιώματος της υπαίθριας συνάθροισης και για «θέσπιση κανόνων» και πως η κυβέρνησή του καταργεί τα χουντικά νομοθετήματα με βάση τα οποία, όπως είπε, και ο ΣΥΡΙΖΑ απαγόρευσε διαδηλώσεις. Κλείνοντας το μάτι στο ΚΙΝΑΛ, ανέφερε πως η κυβέρνηση έκανε δεκτές τις προτάσεις του, αλλά ξεκαθάρισε ότι η ουσία του νομοσχεδίου δεν αλλάζει, σημειώνοντας πως η Βουλή μπορεί «να βελτιώνει τα νομοσχέδια χωρίς να αλλάξει τον κεντρικό στόχο».

Ισχυρίστηκε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν αφορούν τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου και πρόσθεσε πως κριτήριο για περιορισμούς και απαγορεύσεις είναι «η έκταση της διαδήλωσης με βάση το αποτύπωμα στην καθημερινότητα», ένα κριτήριο-λάστιχο που εύκολα μπορεί να αξιοποιηθεί σε βάρος των διαδηλώσεων. Για τον οργανωτή των διαδηλώσεων επιβεβαίωσε ότι πρωτοπόροι αγωνιστές και συνδικαλιστές θα σέρνονται στα δικαστήρια για ζημιές που έχουν προκαλέσει προβοκάτορες. Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη ο οργανωτής θα φέρει την αστική ευθύνη για ζημιές αν εγκαίρως δεν έχει κινηθεί για να τις αποτρέψει.

Ανέφερε πως το νομοσχέδιο είναι η υλοποίηση μιας κεντρικής προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ και για να εμφανίσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο σαν κάτι προοδευτικό, επικαλέστηκε τους συνταγματολόγους Ν. Αλιβιζάτο και Αν. Μανιτάκη έως και τον …Αλ. Σβώλο! Απέφυγε ωστόσο να πει το παραμικρό στην κριτική του ΚΚΕ στο άρθρο 19 και στη σύνδεση του ριζοσπαστισμού με υπαρκτές μορφές βίας όπως ενδοοικογενειακή και στη σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας, δηλαδή τη σκέψη και τη δράση κατά του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος.

Την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την αποφυγή «κυκλοφοριακού κομφούζιου» από τις διαδηλώσεις ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Την εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας -επίσης αντιδραστικής- νομοθεσίας για τον περιορισμό των διαδηλώσεων προέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας ως απάντηση στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αφού αναγνώρισε ότι «ορισμένες φορές κάποια πράγματα προκαλούν δυσφορία» και ότι «ολιγάριθμες διαδηλώσεις προκαλούν κυκλοφοριακά προβλήματα», ρίχνοντας έτσι νερό στο μύλο της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για να λύσει αυτά τα «προβλήματα», σημειώνοντας ότι «υπήρξαν και υπάρχουν περιπτώσεις που η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει περιορισμό» των διαδηλώσεων. Και τι να πει άλλωστε, πέρα από άσφαιρες κορόνες, όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετήθηκαν μέτρα όπως η ποινικοποίηση των αντιδράσεων στους πλειστηριασμούς και ο συνδικαλιστικός νόμος που επιχειρεί να βάλει εμπόδια στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων και το δικαίωμα στην απεργία, ενώ διατηρήθηκαν αναλλοίωτοι όχι μόνο ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και οι τρομονόμοι κ.λπ.

Παράλληλα, αφού αναφέρθηκε σε «ακροδεξιά και νεοδεξιά συνάντηση», αναφέρθηκε στο ΚΙΝΑΛ, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μπορεί «πολλοί να ζήλεψαν τη δική σας διαδρομή προς τα έδρανα της ΝΔ κ. Χρυσοχοΐδη», σπεύδοντας να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «συνέχεια» της «Δημοκρατικής Παράταξης».

Θετική η Φ. Γεννηματά με δικαιολογία ότι έγιναν δεκτές οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ

Θετικό το ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις κρυπτόμενο, όπως φάνηκε από την ομιλία της Φώφης Γεννηματά, πίσω από τη δικαιολογία ότι έγιναν δεκτές οι προτάσεις του από την κυβέρνηση, η οποία φρόντισε να κάνει τη διευκόλυνση χωρίς να αλλάξει την ουσία του νομοθετήματος.

Ισχυρίστηκε ότι με τις προτάσεις του το ΚΙΝΑΛ ανάγκασε την κυβέρνηση να ξαναγράψει το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «αλλάξαμε ριζικά τα αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο», πως «το ξαναγράψαμε με δημοκρατικό μελάνι» και ότι το κόμμα της ήταν «το προοδευτικό ανάχωμα απέναντι στη λογική σας “νόμος και τάξη”».

Ανέφερε πως «αντί για ένα όχι και να σας δώσουμε λευκή επιταγή», στο ΚΙΝΑΛ «αποφασίσαμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» και ζήτησε κάποιες επιπλέον «θεσμικές εγγυήσεις» για να υπερψηφίσει το κόμμα της όλα τα άρθρα και στο σύνολο το νομοσχέδιο.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, που έκανε λόγο για ντροπή του ΚΙΝΑΛ που στηρίζει το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι «ντροπή είναι να συγκυβερνάς με την ακροδεξιά και να την ενσωματώνεις».

Ακολούθησε ένα διάλογος μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Φώφης Γεννηματά με επίκεντρο τις συμμαχίες του ΚΙΝΑΛ. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «παράλογη και αυτοκαταστροφική» επιλογή του ΚΙΝΑΛ να συντάσσεται με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που «ήδη το διεμβολίζει», ενώ η Φ. Γεννηματά ισχυρίστηκε ότι το ΚΙΝΑΛ «κάνει αποτελεσματική αντιπολίτευση», διότι η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να διαδραματίσει το ρόλο της.

Πηγή: 902.gr