Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βραζιλία: Για επιβολή δικτατορίας «εαν ριζοσπαστικοποιηθεί η Αριστερά», έκανε λόγο ο γιός του Μπολσονάρου

Σε μια άνευ προηγουμένου δήλωση, που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις ακόμη και στην ίδια την κυβέρνηση, προχώρησε ο βουλευτής Εντουάρντο Μπολσονάρου, γιός του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνέντευξή του στο YouTube, ο 35χρονος βουλευτής εκτίμησε ότι αν το κίνημα διαμαρτυρίων που συγκλονίζει τη Χιλή επεκταθεί στη Βραζιλία, η απάντηση ενδεχομένως θα ήταν να επανέλθει σε ισχύ το περιβόητο διάταγμα νο5 (AI-5) με το οποίο η στρατιωτική χούντα της Βραζιλίας (1964-1985) διέλυσε το Κογκρέσο το 1969 και ανέστειλε τις συνταγματικές ελευθερίες.

Ο γιος του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατηγόρησε την Κούβα και τη Βενεζουέλα ότι ευθύνονται για το πρόσφατο κύμα διαμαρτυριών στη Λατινική Αμερική και το συνέδεσε με τα αριστερά αντάρτικα κινήματα τη δεκαετία του ’60.

«Θα έρθει κάποια στιγμή που η κατάσταση θα είναι παρόμοια με αυτή στο τέλος της δεκαετίας του ’60 στη Βραζιλία, όταν (τα αριστερά ριζοσπαστικοποιημένα κινήματα) καταλάμβαναν αεροπλάνα, εκτελούσαν, κρατούσαν ομήρους υψηλόβαθμους αξιωματούχους όπως πρόξενους και πρεσβευτές, εκτελούσαν αστυνομικούς, στρατιωτικούς», δήλωσε ο Εντουάρντο Μπολσονάρου.

«Αν η Αριστερά ριζοσπαστικοποιηθεί σε αυτό τον βαθμό, θα χρειαστεί να απαντήσουμε. Η απάντηση αυτή ίσως να είναι ένα νέο AI-5, ίσως να είναι ένα νομοσχέδιο που θα εγκριθεί με δημοψήφισμα», πρόσθεσε.

Ζήτησε συγνώμη, δηλώνοντας ότι «παρερμηνεύθηκαν» τα λεγόμενα του…

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του Εντουάρντο Μπολσονάρου οδήγησαν τον κυβερνητικό βουλευτή στο να ζητήσει συγνώμη και να δηλώσει ότι «οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν».

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, παρ’ ότι γνωστός υμνητής της βραζιλιάνικης Χούντας, πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις του γιου του. «Λυπούμαστε για αυτή την πληροφορία, η οποία εν μέρει είναι ψευδής, όμως ο γιος μου είναι έτοιμος να ζητήσει συγγνώμη, γνωρίζοντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν», σημείωσε ο Ζ. Μπολσονάρου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Band.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι γιοί του Μπολσονάρου προκαλούν με τέτοιου είδους δηλώσεις. Παρά το γεγονός ότι δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση, οι τρεις γιοί του προέδρου διαδραματίζουν με τις ακραίες, φασίζουσες πολλές φορές, απόψεις τους ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.