Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βραζιλία: διαμαρτυρίες σε 150 πόλεις υπέρ της δημόσιας παιδείας

Μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του περασμένου Μάη στη Βραζιλία -|> [#], όταν ξεχύθηκαν φοιτητές και καθηγητές ενάντια στο «πάγωμα» των επιχορηγήσεων στα δημόσια πανεπιστήμια οι φοιτητές βγήκαν ξανά στους δρόμους: αρχικά στις 13 Αυγούστου (στο Ρίο ντε Τζανέιρο, 10.000-15.000)  όταν υπό βροχή, η διαδήλωση συνεχίστηκε μαζικά από την εκκλησία Candelária στην έδρα του Petrobras στο κέντρο του Ρίο (παραπάνω από 1 χλμ), όπου συμμετείχαν κυρίως νεαροί φοιτητές και φοιτήτριες (υπήρχαν επίσης κόμματα, συνδικάτα εκπαιδευτικών κλπ)

διαμαρτυρίες σε 150 πόλεις υπέρ της δημόσιας παιδείας 1

▶️  Η έδρα της Petrobras επελέγη ως τελικός προορισμός της κινητοποίησης, επειδή αντιπροσωπεύει το κεντρικό σημείο του πραξικοπήματος (2016), όντας η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία στη χώρα που εκμεταλλεύεται ένα από τα σημαντικότερα σε εύρος πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο. Η προηγούμενη κυβέρνηση (Dilma Rousseff), είχε αποφασίσει ότι μέρος των δικαιωμάτων πετρελαίου θα διατίθεντο στην εκπαίδευση και την υγεία που αναστάλθηκε από τον Bolsonaro.

✅  Με τη νέα κυβέρνηση, η εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα χάνει προοδευτικά τους πόρους, ειδικά τα πανεπιστήμια που δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του έτους, εκτός και αν αλλάξει η κατάσταση.

διαμαρτυρίες σε 150 πόλεις υπέρ της δημόσιας παιδείας 3

✅   Η περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίστηκε η εκπαίδευση και η επιστήμη, με σαφείς προθέσεις ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων, καθιστά την υπεράσπιση αυτών των δημόσιων θεσμών επείγουσα για φοιτητές, καθηγητές -άντρες και γυναίκες, επιστήμονες και γενικά  για όσους πονάνε το μέλλον της χώρας.

διαμαρτυρίες Μαΐ 19 υπέρ της δημόσιας παιδείας[#]
Καθηγητές, φοιτητές και μαθητές λυκείων και κολεγίων διαδήλωσαν στις 14-15 Μαΐ στη Βραζιλία «για την υπεράσπιση της Εκπαίδευσης» μετά την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου να περικόψει τους προϋπολογισμούς των ομοσπονδιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Τα μαθήματα αναβλήθηκαν, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων και συμμετείχαν τα 2/3 των 27 Πολιτειών της Βραζιλίας και κυρίως οι μεγάλες μητροπόλεις, όπως το Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Μπέλο Οριζόντε.
Πρόκειται για την πρώτη πανεθνική κινητοποίηση διαμαρτυρίας εναντίον του Μπολσονάρου, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο.
✴️  Από το Τέξας όπου βρισκόταν για να βραβευτεί από το Εμπορικό Επιμελητήριο ΗΠΑ-Βραζιλίας, ο ακροδεξιός πρόεδρος χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «χρήσιμους ηλίθιους που χειραγωγούνται από μια πολύπειρη μειονότητα η οποία αποτελεί την καρδιά των ομοσπονδιακών πανεπιστημίων στη Βραζιλία».
✔️  Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις συνεχίστηκαν προς το τέλος της 2ης ημέρας στις μεγάλες πόλεις. Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια αρκετές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στη μεγάλη πλατεία των υπουργείων. Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί έξω από το υπουργείο Παιδείας «για να αποτρέψουν τυχόν ταραχές».
✔️   Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι παγώνει το 30% των επιχορηγήσεων στα ομοσπονδιακά πανεπιστήμια έβαλε «φωτιά» σε έναν τομέα που ήδη πλήττεται από έλλειψη πόρων. Ο τεχνοκράτης υπουργός Παιδείας Άμπραχαμ Βαϊντράουμπ αρχικά είχε δηλώσει ότι το μέτρο αφορούσε μόνο τρία πανεπιστήμια που κατηγορήθηκαν για «πολιτική αναταραχή» αλλά κατόπιν το επέκτεινε σε όλα.
✔️   Οι πρυτάνεις προειδοποίησαν ότι οι περικοπές απειλούν με παράλυση τα ιδρύματα -ήδη ανακοινώθηκε ότι διακόπτονται οι καταβολές των υποτροφιών για τα μάστερ και τα διδακτορικά στους τομείς των φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών που έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά.
«Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι φοιτητές των πανεπιστημίων, οι ερευνητές, οι εκπαιδευτικοί και όλοι όσοι εργάζονται στην εκπαίδευση θα κατέβουν στους δρόμους σε όλες τις Πολιτείες» της Βραζιλίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ένας από τους μεγαλύτερους φοιτητικούς συλλόγους, η Εθνική Ένωση Φοιτητών (UNE).
✔️   Το κίνημα διαμαρτυρίας έχει ήδη επεκταθεί και στις ιδιωτικές σχολές. Στο κοινοβούλιο, 307 βουλευτές ψήφισαν υπέρ μιας πρότασης με την οποία ζητείται από το υπουργείο Παιδείας να δώσει εξηγήσεις για τις περικοπές αυτές.
✴️  Ο βουλευτής Εντουάρντο Μπολσονάρου, γιος του προέδρου, κατηγόρησε το αντιπολιτευόμενο Κόμμα των Εργατών (PT), ότι υποκινεί τις διαδηλώσεις. «Ξέραμε ανέκαθεν ότι το PT έδινε υποτροφίες σε κάποιους που τις χρειάζονταν και σε άλλους που δεν τις χρειάζονταν, για να κερδίσει ψήφους», έγραψε στο Twitter.