Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βραζιλία: Κάθε 23 λεπτά δολοφονείται ένας μαύρος νέος

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης // 

«Οι κίνδυνοι να είσαι νέος και μαύρος στην Βραζιλία.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΗΕ δείχνουν ότι περίπου 23.000 νεαροί μαύροι πεθαίνουν βίαια κάθε χρόνο στη Βραζιλία, αυτό αντιστοιχεί σε ένα νέο κάθε 23 λεπτά!

  • Η Βραζιλία ήταν η τελευταία χώρα στην Αμερική που καταργήθηκε η δουλεία (1888). Ο πληθυσμός της Μαύρης και μικτής φυλής αντιπροσωπεύει περισσότερους από τους μισούς κατοίκους της χώρας, δηλαδή το 55,8% του συνόλου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Απογραφής δειγμάτων νοικοκυριού (PNAD) του 2018, αλλά είναι και το πιο ευάλωτο.
  • Αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη ανεργία,έχει την μικρότερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία, με χαμηλότερους μισθούς, ακόμη και όταν έχει το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης με τους άλλους.
  • Οι μαύροι άνδρες με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κερδίζουν κατά μέσο όρο 29% λιγότερο από τους λευκούς, ενώ η διαφορά είναι 27% στην περίπτωση των γυναικών, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Locomotiva της Βραζιλίας.
  • Μεταξύ των 12.800.000 ανέργων το 64,3% είναι μαύροι ή μιγάδες αναφέρει η Prensa Latina σύμφωνα με τα δεδομένα της PNAD.
  • Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ανισότητα και στον επιχειρηματικό κόσμο: Οι μαύροι κατέχουν μόνο το 4,7% των διευθυντικών θέσεων και το 6,5% των διοικητικών θέσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης των 500 μεγαλύτερων εταιρειών στη Βραζιλία, που πραγματοποιούνται από το Ινστιτούτο Ethos.
  • Το 2019 ο Άτλας της Βίας, που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών, σε συνεργασία με το Εθνικό Φόρουμ Δημόσιας Ασφάλειας, στη Βραζιλία, αναφέρει ότι καταγράφηκαν 65.602 εκ προθέσεως βίαιοι θάνατοι το 2017. Από αυτούς όπως αναφέρει το περιοδικό Φόρουμ, πάνω από το 75% των θυμάτων ήταν μαύροι.
  • Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΗΕ δείχνουν ότι περίπου 23.000 νεαροί μαύροι πεθαίνουν βίαια κάθε χρόνο στη Βραζιλία, αυτό αντιστοιχεί σε ένα νέο κάθε 23 λεπτά.
 • Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι νεαρές μαύρες γυναίκες έχουν πάνω από δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα ανθρωποκτονίας, από ότι οι νέες λευκές γυναίκες.

Ρατσισμός

Πρόκειται για στοιχεία τα οποία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αποκαλύπτουν “το βάρος του ρατσισμού στο σημερινό σενάριο της βίας στη χώρα”. Με αυτή την έννοια, ένας μαύρος είναι πολύ πιο πιθανό να σκοτωθεί σε σύγκριση με άλλους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, μόρφωσης ή τόπου κατοικίας

Πρώτοι και στις αυτοκτονίες

Οι μαύροι νέοι και οι έφηβοι στη Βραζιλία είναι πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν από ότι οι λευκοί, αναφέρεται σε μελέτη του Υπουργείου Υγείας, που δημοσιεύθηκε από τον δικτυακό τόπο ειδήσεων G1.

 • Από το 2012 έως το 2016, το ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονίες για τον μαύρο πληθυσμό αυξήθηκε κατά 12%. Για κάθε δέκα αυτοκτονίες εντός αυτής της ηλικιακής ομάδας, οι έξι ήταν αφρικανικής καταγωγής.

Περισσότερα όπλα αποφασίζει ο Μπολσονάρο
Αυτά τα στοιχεία σχετικά με τη βία στη Βραζιλία ενδέχεται να επιδεινωθούν, απόρροια των πιο ευέλικτων ρυθμίσεων που διέπουν την κατοχή όπλων όπως αποφάσισε ο Πρόεδρος Jair Bolsonaro, δεδομένου ότι περισσότερα από το 70% των ανθρωποκτονιών (47.500) πραγματοποιήθηκαν με πυροβόλα όπλα.

Ρεκόρ στις δολοφονίες και διακρίσεις

Ο εθνικός μέσος όρος των ανθρωποκτονιών είναι 31,6 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους, πολύ υψηλότερος από τον αριθμό 10 που θεωρείται «επιδημία βίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), σύμφωνα με την ABC International.

Οι φυλετικές διακρίσεις και οι ανισότητες που αντιμετωπίζει ο μαύρος πληθυσμός, και ιδιαίτερα οι νεαροί μαύροι, αποτελούν «μια κατάσταση διαρθρωτικών διακρίσεων, κατά την οποία τα δικαιώματα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, την αξιοπρεπή στέγαση, μεταξύ άλλων, έχουν πληγεί σοβαρά » όπως αναφέρει ο Άτλας της Βίας. 

Αστυνομική βία και ατιμώρητες δολοφονίες

Η απλή παρουσία νεαρών Μαύρων σε ορισμένα μέρη φοβίζει μερικούς, οι οποίοι αναζητούν αμέσως “βοήθεια” από την αστυνομία, περιορίζοντας την πρόσβαση τους σε δημόσιους χώρους αναψυχής, μια κατάσταση που δημιουργεί μεγάλη πίεση σε αυτούς τους νέους και τους εφήβους, των οποίων οι ευκαιρίες κοινωνικοποίησης περιορίζονται σαν αποτέλεσμα διακρίσεων και προκαταλήψεων.

Οι αστυνομικές παρεμβάσεις σε πολλές περιπτώσεις είναι βίαιες και περιττές. Τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα σημαντικά όσον αφορά τον νεαρό μαύρο πληθυσμό, σε σχέση με την αστυνομική δράση, ιδιαίτερα στις φαβέλες και στα προάστια, όπου μερικές φορές δολοφονούνται οι μαύροι νέοι ατιμώρητα με το πρόσχημα του πολέμου κατά των ναρκωτικών.

Από το 99,5% των θυμάτων που καταγράφονται ως “ανθρωποκτονίες που προκύπτουν από την αστυνομική παρέμβαση”, το 79% ήταν μαύροι και το 75% νέοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Amnesty International Brazil, δείχνοντας τη σοβαρότητα του θέματος.

Η βία που αιμορραγεί τη Βραζιλία και για άλλη μια φορά θέτει ένα ιστορικό ρεκόρ, ελπίζουμε ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση μιας τόσο οδυνηρής κατάστασης».

Τα μεγάλα ποσοστά δολοφονιών, ρατσισμού και διακρίσεων εναντίον των μαύρων δεν είναι ένα φαινόμενο που προέκυψε από το πουθενά. Σίγουρα θα ενταθεί με τον φασίστα Μπολσονάρο. Φαίνεται όμως πως και οι λεγόμενες Σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις που πρoηγήθηκαν δεν μείωσαν τα φαινόμενα του απάνθρωπου ρατσισμού που δέχονται οι μαύροι νέοι και έφηβοι στην καπιταλιστική Βραζιλία.

Άρθρο της Granma 5/9/ 2019 της εφημερίδας του ΚΚ Κούβας.