Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βραζιλία: Με… τανκς, ελικόπτερα και ελεύθερους σκοπευτές η ορκωμοσία του φασίστα Μπολσονάρου

Ημέρα επίσημης ανάληψης καθηκόντων η σημερινή για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος ορκίζεται στην πρωτεύουσα Μπραζίλια παρουσία τεθωρακισμένων οχημάτων, στρατιωτικών ελικοπτέρων και ελεύθερων σκοπευτών που, μαζί με την αστυνομία, έχουν αναλάβει τη διατήρηση της… τάξης. Οι πρώτες εικόνες από την πόλη δίνουν την εικόνα στρατοκρατούμενης περιοχής.

Ο Γραμματέας Δημόσιας Ασφάλειας δήλωσε ότι οι αρχές αναμένουν στην τελετή ορκωμοσίας πάνω από 500.000 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί θα περιπολούν στο κέντρο της πόλης.

Στην ορκωμοσία αναμένεται να παρευρεθούν ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Παρότι αποτελεί παράδοση όλοι οι αρχηγοί των κρατών της Νότιας Αμερικής να προσκαλούνται στην ορκωμοσία των βραζιλιάνων προέδρων, ο φασιστικών αντιλήψεων Μπολσονάρου δεν απέστειλε σχετικές προσκλήσεις στους ηγέτες της Βενεζουέλας, της Κούβας και της Νικαράγουα. 

Brazil Bolsonaro

Bolsonaro 32

Τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης επισήμαναν τον φόβο οι μέρες που θα ακολουθήσουν της ορκωμοσίας του Μπολσονάρου να σημαδευτούν από επεισόδια σε όλη την επικράτεια δεδομένου του έντονα διχαστικού λόγου που εκφράζει ο ακροδεξιός πρόεδρος απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και σε μειονότητες. Ο ίδιος ο Ζαΐχ Μπολσονάρου ανήγγειλε το Σάββατο ότι σκοπεύει να υπογράψει διάταγμα που θα «εγγυάται» το δικαίωμα της οπλοφορίας στους πολίτες με λευκό ποινικό μητρώο.

Υπενθυμίζεται ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας έχει ήδη φροντίσει να προκαλέσει με ακραίες και απειλητικές δηλώσεις του ενάντια σε άλλες χώρες (Βενεζουέλα, Κούβα), έχει προβεί σε πληθώρα ρατσιστικών και ομοφοβικών σχολίων, ενώ έχει εκφράσει ανοιχτά την στροφή της βραζιλιάνικης εξωτερικής πολιτικής προς φιλοισραηλινές θέσεις στο Παλαιστινιακό.  

Ο 63χρονος Μπολσονάρου, πρώην αξιωματικός των βραζιλιάνικων ενόπλων δυνάμεων, έχει εκφραστεί δημόσια υπέρ της στρατιωτικής φασιστικής δικτατορίας της περιόδου 1964-1985. 

Ο φασίστας Μπολσονάρου εναντίον των κυβερνήσεων Κούβας και Βενεζουέλας