Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βραζιλία: Νέο παραλήρημα του ακροδεξιού Μπολσονάρου – «Αγοράστε όλοι ένα τουφέκι!»

Αντιλαμβανόμενος ότι η πιθανότητα να ηττηθεί στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2022 αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου ξεκίνησε ήδη να επιδίδεται σε πολιτικές υστερίες και λαϊκισμούς.

«Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές για το μέλλον μου: να με συλλάβουν, να σκοτωθώ ή να νικήσω. Να είστε σίγουροι ότι η πρώτη εναλλακτική δεν πρόκειται να συμβεί. Κάνω το σωστό και δεν χρωστάω τίποτα σε κανέναν», είπε ο Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με ευαγγελιστές σε επίσκεψή του στη Γκοϊάνια, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Σε ένα πλαίσιο εντάσεων με τη δικαστική εξουσία, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο (STF) και στο Ανώτερο Εκλογικό Δικαστήριο (TSE) και προειδοποίησε: «Δεν υπάρχει άνθρωπος στη γη που θα με εκφοβίσει».

Ο Μπολσονάρου υπέστη την Τετάρτη μια ήττα, καθώς ο πρόεδρος της Γερουσίας της Βραζιλίας, Ροντρίγκο Πατσέκο απέρριψε το αίτημά του για την έναρξη διαδικασίας μομφής κατά του Αλεσάντρε ντε Μοράες, ενός από τους έντεκα δικαστές του STF και μέλος του TSE.

Η διαμάχη ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες, ιδίως εξαιτίας της αμφισβήτησης από τον Μπολσονάρου της νομιμότητας του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της Βραζιλίας, που εφαρμόζεται από το 1996.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο ακροδεξιός πρόεδρος παρότρυνε τους βραζιλιάνους να προμηθευτούν… όπλα! Την Παρασκευή, πριν πάει στη Γκοϊάνια, δήλωσε δημόσια: «Όλοι πρέπει να αγοράσουν ένα τουφέκι. Ένας οπλισμένος λαός δεν θα υποδουλωθεί ποτέ». 

Σημειώνεται ότι, κατά την διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση Μπολσονάρου απέτυχε παταγωδώς να αντιμετωπίσει έστω και στοιχειωδώς την υγειονομική κρίση, μετατρέποντας την Βραζιλία σε μια απ’ τις χειρότερα χτυπημένες απ’ τον κορωνοϊό χώρες, με πάνω από 20 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 580.000 θανάτους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα