Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βραζιλία: Πέθανε σε ηλικία 41 ετών ο δήμαρχος του Σάο Πάολο

Ο Μπρούνου Κόβας, ο δήμαρχος της βραζιλιανικής μητρόπολης Σάο Πάολο, πέθανε χθες Κυριακή το πρωί στα 41 του χρόνια, εξαιτίας του καρκίνου από τον οποίο είχε διαγνωστεί πως έπασχε το 2019, ανακοίνωσε το Hospital Sírio-Libanês της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, όπου νοσηλευόταν.

«Ο δήμαρχος Μπρούνου Κόβας πέθανε σήμερα (σ.σ. χθες Κυριακή) στις 08:20 εξαιτίας των επιπλοκών μεταστατικού καρκίνου (…) έπειτα από μακρά περίοδο νοσηλείας» ανέφερε σε ενημερωτικό του δελτίο το νοσοκομείο.

Η είδηση προκάλεσε κύμα εκδηλώσεων θλίψης από πλευράς Βραζιλιάνων χρηστών ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και πολιτικών, που εξέφρασαν τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του εκλιπόντος, ειδικά στον γιο του Τομάς, 15 ετών.

«Ευχαριστώ τον Μπρούνου Κόβας, που μας πρόσφερε τόση στοργή και αφοσίωση» ανέφερε σε μήνυμά του ο κυβερνήτης της πολιτείας Σάο Πάολο, Ζουάου Ντόρια.

Την Παρασκευή, η ομάδα των θεραπόντων γιατρών του αιρετού προειδοποίησε πως βρισκόταν πλέον σε κατάσταση που δεν ήταν «αντιστρέψιμη».

Εισήχθη στο νοσοκομείο στις 2 Μαΐου, μετά τον εντοπισμό στομαχικής αιμορραγίας στη διάρκεια των απαραίτητων εξετάσεων στις οποίες υποβαλλόταν προκειμένου να συνεχίσει τη χημειοθεραπεία και την ανοσοθεραπεία.

Αντιμέτωπος με την επιδείνωση της κατάστασής του, ο δήμαρχος, που ανήκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Βραζιλίας (PSDB), πήρε άδεια 30 ημερών για να «αφοσιωθεί πλήρως» στη θεραπεία του. «Το σώμα μου απαιτεί να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στη θεραπεία, που εισέρχεται σε πιο σκληρή φάση» είχε εξηγήσει σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Εγγονός του πρώην κυβερνήτη Μάριου Κόβας (1930-2001), ιδρυτικού στελέχους του PSDB μαζί με τον πρώην πρόεδρο Φερνάντου Ενρίκε Καρντόζου, ο νεαρός δικηγόρος άρχισε την πολιτική του καριέρα στα 26 του χρόνια, όταν εξελέγη στην πολιτειακή Βουλή. Υπηρέτησε στο αξίωμα του υπουργού Περιβάλλοντος της τοπικής κυβέρνησης στο Σάο Πάολο (2011-2015), προτού εκλεγεί ομοσπονδιακός βουλευτής (2015-2017).

Παρά την ασθένειά του, συνέχισε σχεδόν ως το τέλος να ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου της πολυπληθέστερης μητρόπολης της Βραζιλίας (12,3 εκατ. κάτοικοι), να πασχίζει να αντιμετωπίσει την κρίση που προκαλεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Στο Σάο Πάολο καταμετρώνται κάπου 29.000 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19.