Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βραζιλία: Φθίνει η δημοτικότητα του ακροδεξιού προέδρου Μπολσονάρου

Σε πτωτική πορεία βρίσκεται η δημοτικότητα του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, σύμφωνα με δημοσκόπηση των CNI/Ibope, την ώρα που το εριστικό πολιτικό στυλ του και η οικονομική ύφεση φαίνεται πως πλήττουν τη δημοτικότητά του.

Ο αριθμός των Βραζιλιάνων που θεωρεί πως η κυβέρνησή του είναι φοβερή ή καλή μειώθηκε στο 29% από 31% τον Σεπτέμβριο, ενώ εκείνοι που κρίνουν ότι είναι κακή ή φρικτή αυξήθηκε στο 38% από το 34% στην προηγούμενη δημοσκόπηση, επισημαίνεται στην έρευνα.

Η θετική αξιολόγηση της ακροδεξιάς κυβέρνησης έχει καταγράψει πτώση στις τέσσερις προηγούμενες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου Ibope φέτος, πέφτοντας από το 35% τον Απρίλιο. Η αρνητική αξιολόγηση, αντιθέτως, έχει ανοδική πορεία από το 27% τον Απρίλιο.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο στυλ διακυβέρνησης του Μπολσονάρου επίσης μειώνεται, βάσει της δημοσκόπησης, Η πλειονότητα όσων συμμετείχαν στην έρευνα, το 53%, δεν εγκρίνει τον τρόπο που κυβερνά τη Βραζιλία, ένα ποσοστό αυξημένο από το 40% τον Απρίλιο και το 50% τον Σεπτέμβριο. Εκείνοι που επιδοκιμάζουν το στυλ διακυβέρνησής του μειώθηκαν στο 40% από το 51% τον Απρίλιο και το 44% τον Σεπτέμβριο.

Αλλά και ο αριθμός των Βραζιλιάνων που λένε ότι εμπιστεύονται τον Μπολσονάρου είναι μικρότερος, ανέρχεται στο 41% από το 51% τον Απρίλιο και το 42% τον Σεπτέμβριο. Το ποσοστό εκείνων που δεν του έχουν καμία εμπιστοσύνη κατέγραψε άνοδο στο 56% από 45% τον Απρίλιο και 55% τον Σεπτέμβριο.

Η δημοσκόπηση, για λογαριασμό του βιομηχανικού λόμπι CNI, διεξήχθη το διάστημα 5-8 Δεκεμβρίου, πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την έρευνα για διαφθορά σε βάρος του γιου του Μπολσονάρου, του γερουσιαστή Φλάβιο Μπολσονάρου.