Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βρετανία: Εκλογές εν μέσω τρομοφοβίας, Brexit και όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης, 8 του Ιουνίου γίνονται στη «σκιά» των τρομοκρατικών χτυπημάτων και των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων. Παρατηρώντας κανείς το ενδιαφέρον του κόσμου στη σύντομη προεκλογική περίοδο, κυριάρχησε όχι τόσο το Brexit, αλλά το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), της Παιδείας, του λεγόμενου «κοινωνικού κράτους», η ανησυχία για την ανεργία. Και αυτό γιατί αυτό που απασχολεί τους Βρετανούς είναι η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, η ακριβή στέγη, η χειροτέρευση των υπηρεσιών Υγείας, τα πανάκριβα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς, που παραμένουν καθηλωμένοι. Πάνω από 8.000.000 άνθρωποι παλεύουν να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαΐ τη μέρα, κυνηγώντας ένα πακέτο μακαρόνια και λίγο ρύζι από τις «Τράπεζες Τροφίμων». Από αυτούς, πάνω από 4.000.000 είναι παιδιά και έφηβοι.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα για τους Βρετανούς, οι ευθύνες της Τ. Μέι για τα τρομοκρατικά χτυπήματα (και ως πρωθυπουργός αλλά περισσότερο ως υποθργός Εσωτερικών).
Το αποτέλεσμα είναι μια υπόθεση Εργατικών – Συντηρητικών, οι διαφορές των οποίων εντοπίζονται στο μείγμα της πολιτικής τους πρότασης.

Για όλα αυτά συζητήσαμε στην ΕΡΤopen με τον Μιχάλη Κοσμίδη, δημοσιογράφο και λέκτορα του του London South Bank University.