Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βρετανία – Ευρωεκλογές 2019: Πρώτο το κόμμα του Brexit

Το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, που εκφράζει τα τμήματα της αστικής τάξης που επιδίωξαν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, αναδείχθηκε πρώτο στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με 31,6% των ψήφων, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ενισχύοντας το σενάριο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Το φιλοευρωπαϊκό «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα», έρχεται δεύτερο με 20,3%, ενώ οι Εργατικοί έμειναν στην τρίτη θέση, με 14,1%, υποχωρώντας κατά 11,3%.

Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν σκληρά το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, το οποίο κατέληξε στην πέμπτη θέση με 7,5% των ψήφων, χάνοντας σχεδόν 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Όσο για τους Πράσινους, κατάφεραν να κερδίσουν τους Συντηρητικούς με μια αξιοπρεπή επίδοση 11,6%.

Οι Τόρις είναι πλέον βυθισμένοι σε μια άγρια μάχη για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι, με ήδη οκτώ υποψήφιους διαδόχους στις τάξεις τους. Το φαβορί, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, 54 ετών, ο οποίος είχε διαδραματίσει ρόλο κλειδί στη διάρκεια της εκστρατείας του δημοψηφίσματος για το Brexit, βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον Νάιτζελ Φάρατζ και δηλώνει έτοιμος να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.