Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία – «σχέδιο συμβίωσης με τον κορωνοϊό»: Τέλος η υποχρεωτική καραντίνα για τους φορείς του ιού

Το «σχέδιο συμβίωσης με τον κορωνοϊό» το οποίο παρουσίασε ο Τζόνσον, ενώπιων της Βουλής των Κοινοτήτων, περιλαμβάνει την κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας μετά από θετικό διαγνωστικό τεστ, από τις 24 Φεβρουαρίου.

«Μέχρι την 1η Απριλίου θα εξακολουθήσουμε να συστήνουμε στους πολίτες που βρίσκονται θετικοί σε τεστ για κορωνοϊό να παραμένουν στο σπίτι. Στη συνέχεια, όμως, θα ενθαρρύνουμε όσους εμφανίζουν συμπτώματα Covid-19 να επιδεικνύουν ατομική ευθύνη», είπε ο Τζόνσον.

Ακόμη, από 1η Απριλίου, καταργούνται τα δωρεάν τεστ για τον γενικό πληθυσμό, πλην των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων που παρουσιάζουν συμπτώματα. «Από την 1η Απριλίου, όταν θα έχει τελειώσει ο χειμώνας και ο ιός θα μεταδίδεται λιγότερο εύκολα, θα σταματήσουμε τα δωρεάν τεστ για το ευρύ κοινό», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά περάσαμε την κορύφωση του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον» σημείωσε ο Τζόνσον, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση κάνει δεκτή την εισήγηση της επιτροπής εμβολιασμού για αναμνηστική δόση του εμβολίου την Άνοιξη, στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 75 ετών και στους ανοσοκατασταλμένους άνω των 12 ετών.

«Πρόωρη» η χαλάρωση των μέτρων

Επιστήμονες ωστόσο επικρίνουν την απόφαση Τζόνσον χαρακτηρίζοντάς την «πρόωρη» και εκφράζουν τον φόβο θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της απότομης αλλαγής στη συμπεριφορά των ανθρώπων. «Πυρά» για την άρση των μέτρων δέχεται ο Μπόρις Τζόνσον και από τους πολιτικούς του αντιπάλους οι οποίοι τον κατηγορούν ότι επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις από το πρόσφατο «partygate». Το Εργατικό Κόμμα μάλιστα τον καλεί να δώσει στη δημοσιότητα τα επιστημονικά δεδομένα στα οποία θα βασιστεί η άρση των μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση της κυβέρνησης έρχεται δε μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση πως βασίλισσα Ελισάβετ βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Πηγή: Καθημερινή

Ναζίμ Χικμέτ Ποιήματα εκλογή από το έργο του

Μοιραστείτε το: