Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βρετανία: 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος

Αυτό το Σαββατοκύριακο 31 Ιούλη – 1 Αυγούστου συμπληρώνεται ένας αιώνας από την ιστορική συνάντηση στο ξενοδοχείο Canon Street στο Λονδίνο που οδήγησε στην ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας.

Το ΚΚ της Μεγάλης Βρετανίας ήρθε ως αποτέλεσμα της ένωσης μικρότερων μαρξιστικών ομάδων και εργατικών κομμάτων και σύντομα έλαβε μαζικά χαρακτηριστικά. Μεγάλος αριθμός εργατών, κυρίως ανθρακωρύχων, έγιναν μέλη του κόμματος έπειτα από τη Μεγάλη Απεργία του 1926. Χρόνια αργότερα, το 1945 το κόμμα έλαβε δύο θέσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η περίοδος 1945-1956 χαρακτηρίζεται από άνοδο του Κομμουνιστικού Κόμματος και ισχυροποίηση της επιρροής του σε εργατικές-λαϊκές μάζες. Ωστόσο, τα αντεπαναστατικά γεγονότα στην Ουγγαρία το 1956 και η οπορτουνιστική στροφή που πραγματοποιήθηκε στο 20ο συνέδριο του ΚΚ της Σοβιετικής Ένωσης προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς και τάσεις διάσπασης.

Τη δεκαετία του 1980 επήλθε ρήξη μεταξύ της ευρωκομμουνιστικής πτέρυγας και των μαρξιστών-λενινιστών, με αποτέλεσμα τη διάσπαση του κόμματος το 1988.

Το ίδιο έτος δημιουργήθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βρετανίας (που υπάρχει μέχρι σήμερα) και το οποίο, μαζί με το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας (NCP), συμμετέχει στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του, το ΚΚ Βρετανίας (Communist Party of Britain) έχει δρομολογήσει μια σειρά εκδηλώσεων, με ομιλίες, διαδικτυακές συζητήσεις και άλλες δραστηριότητες, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Περίπου 68 ομιλητές θα κληθούν να αναπτύξουν ζητήματα της ταξικής πάλης στη Βρετανία, ενώ την 1η Αυγούστου έχει προγραμματιστεί ομιλία του γενικού γραμματέα Ρόμπερτ Γκρίφιθς.

Πηγή: ΚΚ Βρετανίας & idcommunism.com