Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βρετανικό δικαστήριο δίνει τον χρυσό της Βενεζουέλας στον Γκουαϊδό

Η προσφυγή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας σε βρετανικό δικαστήριο, προκειμένου η Τράπεζα της Αγγλίας να «ξεπαγώσει» την πρόσβασή της στον βενεζουελάνικο χρυσό που είναι αποθηκευμένος σε αυτή, είχε την κλασική κατάληξη της αστικής Δικαιοσύνης. Το δικαστήριο του Λονδίνου απεφάνθη ότι εφόσον η βρετανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αλλά τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ, αρχιπραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος, αυτός μπορεί να ελέγχει τον χρυσό αξίας 1,13 δισ. δολαρίων.

Μετά την προκλητική αυτή απόφαση, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ασκήσει έφεση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η ΕΕ αποφάσισαν να διατηρήσουν το διάλογο και τη συνεργασία και ο Βενεζουελάνος υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα ανακοίνωσε ότι η χώρα του, «σε ένδειξη καλής θέλησης», αναστέλλει την απόφαση της 29ης Ιούνη να απελάσει την εκπρόσωπο της ΕΕ, ως μέτρο κατά των κυρώσεων που επέβαλε σε Βενεζουελάνους πολιτικούς. Ο Αρεάσα πρόσθεσε ότι περιμένει η κίνηση της χώρας του να έχει αντίστοιχη απάντηση από την ΕΕ. Θυμίζουμε ότι στους πολιτικούς που επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Λουίς Πάρα, ο οποίος, μετά από αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του Γκουαϊδό, τον αντικατέστησε στην προεδρία της Βουλής, έχοντας την πλειοψηφία και ηγούμενος δυνάμεων της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την τακτική της οργάνωσης πραξικοπημάτων. Ο Γκουαϊδό εμφανίζεται ως πρόεδρος ενός άλλου Κοινοβουλίου που είναι μειοψηφικό.

Χτες, πάντως, η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, με τη συναίνεση του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας και δυνάμεων της αντιπολίτευσης που στηρίζουν τον Πάρα, αποφάσισε τη διενέργεια νέων βουλευτικών εκλογών στις 6 Δεκέμβρη, τις οποίες εκλογές έσπευσε να καταγγείλει ο Γκουαϊδό.

Πηγή: 902.gr