Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρε ουστ ρεμάλια …

Η διαδρομή Κουντουριώτου — ΣΕΜΠΟ και το επίθετο που θα συναντήσεις παντού…

Είναι γνω­στό και δια­χρο­νι­κά απο­δε­δειγ­μέ­νο ότι ο ταξι­κός χαρα­κτή­ρας του κρά­τους, των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων και κομ­μά­των δεν εκφρά­ζε­ται μόνο έμμε­σα, αλλά και άμε­σα. Δεν είναι μυστι­κό ότι βου­λευ­τές, υπουρ­γοί, κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη όλων των αστι­κών κομ­μά­των δια­συν­δέ­ο­νται και βρί­σκο­νται σε ανοι­χτή γραμ­μή με μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, είναι «δικοί τους», οι «άνθρω­ποί» τους. Είναι όμως ορι­σμέ­νες φορές που αυτή η σχέ­ση εκδη­λώ­νε­ται κραυ­γα­λέα και απροσχημάτιστα!

Το τελευ­ταίο χρο­νι­κό διά­στη­μα ο αγώ­νας των εργα­ζο­μέ­νων στις προ­βλή­τες της COSCO στον Πει­ραιά, που φού­ντω­σε μετά από ένα ακό­μα εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα με τον θάνα­το του 45χρονου εργά­τη, έχει θορυ­βή­σει ιδιαί­τε­ρα τους εργο­δό­τες, διά­φο­ρα τσι­ρά­κια τους και υψη­λά ιστά­με­να πολι­τι­κά πρό­σω­πα που συν­δέ­ο­νται με τα συγκε­κρι­μέ­να επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμφέροντα.

Με απο­τέ­λε­σμα, εκτός όλων των άλλων, να ενερ­γο­ποι­η­θεί και ένας μηχα­νι­σμός με διά­φο­ρες παρα­μέ­τρους και προεκτάσεις.

Πολ­λά και διά­φο­ρα λέγο­νται και ακού­γο­νται στο λιμά­νι, στις προ­βλή­τες, στις γει­το­νιές και στους χώρους όπου συχνά­ζουν εργα­ζό­με­νοι το τελευ­ταίο χρο­νι­κό διάστημα.

Αποκαλυπτικό!Σε τέτοιες «περί­ερ­γες» δια­δρο­μές φαί­νε­ται ότι παρα­πέ­μπουν και κάποιες ιδιαί­τε­ρες ανα­φο­ρές που υπάρ­χουν στην τελευ­ταία ανα­κοί­νω­ση της Ενω­σης Εργα­ζο­μέ­νων Δια­κί­νη­σης Εμπο­ρευ­μα­το­κι­βω­τί­ων (ΕΝΕΔΕΠ) στις προ­βλή­τες του Πειραιά.

Στην ανα­κοί­νω­ση αυτή σημειώ­νο­νται τα εξής:

«Βοη­θοί εργο­λά­βων πλα­σά­ρο­νται ως υπο­ψή­φιοι δήθεν συν­δι­κά­του εργα­ζο­μέ­νων, παλιά και νέα φερέ­φω­να — αχυ­ράν­θρω­ποι μοι­ρά­ζουν χάντρες και καθρε­φτά­κια για τους ιθα­γε­νείς, τα γρα­φεία της διοί­κη­σης έχουν μετα­τρα­πεί σε προ­ε­κλο­γι­κά κέντρα, ενώ βλέ­που­με και την παγκό­σμια πρω­το­τυ­πία (σε λιμά­νι) της ειδι­κό­τη­τας ”εργα­ζο­μέ­νων” με καθή­κο­ντα: Επό­πτες Ασφα­λεί­ας | Τηλε­φω­νή­τριες | Συγκε­ντρω­σιάρ­χες | Αυτο­φω­ρά­κη­δες».

«(…) δια­κρί­νει γύρω του και κοντά του τους κομ­μα­τάρ­χες και την οικο­γε­νειο­κρα­τία. Πλέ­ον δεν υπάρ­χει μόνο ο δρό­μος του μετα­ξιού, υπάρ­χει και ο δρό­μος του λιμα­νιού, που ξεκι­νά­ει από την Κου­ντου­ριώ­του στον Πει­ραιά και φτά­νει μέχρι το ΣΕΜΠΟ».

Τα δύο αυτά απο­σπά­σμα­τα από την ανα­κοί­νω­ση της ΕΝΕΔΕΠ έχουν τη δική τους σημασία.

Η τελευ­ταία πρό­τα­ση, που ανα­φέ­ρε­ται στην Κου­ντου­ριώ­του, κεντρί­ζει το ενδια­φέ­ρον. Διό­τι εκεί στε­γά­ζε­ται το γρα­φείο του υφυ­πουρ­γού Εμπο­ρι­κής Ναυ­τι­λί­ας Κώστα Κατσα­φά­δου.
Ο δρό­μος λοι­πόν από το γρα­φείο του μέχρι το ΣΕΜΠΟ προ­φα­νώς παρα­πέ­μπει σε κάποιες δια­δρο­μές για τις οποί­ες ο κόσμος το ‘χει τού­μπα­νο αλλά η κυβέρ­νη­ση κρυ­φό καμά­ρι… και αφο­ρά τα όσα καταγ­γέλ­λει η ανα­κοί­νω­ση του σωματείου.

Όμως, η δια­δρο­μή φαί­νε­ται ότι δεν είναι μία, από την Κου­ντου­ριώ­του προς το ΣΕΜΠΟ, και δεν αφο­ρά μόνο «συστη­μέ­νες» πολι­τι­κά προ­σλή­ψεις στο λιμάνι.
Αφο­ρά ανθρώ­πους που σχε­τί­ζο­νται με τη λει­τουρ­γι­κή διεύ­θυν­ση του λιμα­νιού και το ποιος κάνει εκεί το γενι­κό κου­μά­ντο. Ολως συμ­πτω­μα­τι­κώς, operation manager στην PCT (Σταθ­μός Εμπο­ρευ­μα­το­κι­βω­τί­ων Πει­ραιά — ΣΕΠ ΑΕ) είναι κάποιος ονό­μα­τι Νίκος Κατσα­φά­δος Εχει άρα­γε κάποια συγ­γέ­νεια με τον υφυπουργό;

Ενδια­φέ­ρου­σα επί­σης είναι μία ακό­μα σύμ­πτω­ση: Διευ­θυ­ντής προ­σω­πι­κού στην DPort (θυγα­τρι­κή της COSCO) είναι κάποιος Μιχά­λης Κατσα­φά­δος. Και εδώ έχει ενδια­φέ­ρον να μάθου­με εάν ο τελευ­ταί­ος έχει κάποια συγ­γε­νι­κή σχέ­ση με τον υφυ­πουρ­γό και τον operation manager της ΣΕΠ ΑΕ.

Και επει­δή μπο­ρεί να συμ­βαί­νει συχνά στη δια­δρο­μή να κου­ρά­ζο­νται οι περι­πα­τη­τές, κάποιοι πρέ­πει να φρο­ντί­σουν να υπάρ­χει κι ένας καλός και γνω­στός εκπαι­δευ­τής οδη­γών να τους πηγαί­νει… Ολως τυχαί­ως και αυτός ονο­μά­ζε­ται Νίκος Κατσα­φά­δος, με γνω­στή σχο­λή οδη­γών στον Πειραιά.

Η συνω­νυ­μία δεν στα­μα­τά εδώ. Μία άλλη πλη­ρο­φο­ρία που κυκλο­φο­ρεί ευρέ­ως είναι ότι κάποιο αυτο­κι­νη­τά­κι κυκλο­φο­ρεί στους χώρους δου­λειάς στις προ­βλή­τες, υπο­τί­θε­ται για ελέγ­χους ασφα­λεί­ας, αλλά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα κάνει κατή­χη­ση στους εργα­ζό­με­νους περί ανά­γκης να προ­στα­τέ­ψουν την εται­ρεία για να ανα­νε­ώ­σουν τις συμ­βά­σεις τους… Δεν θα το πιστέ­ψε­τε: Αυτός που οδη­γεί το αυτο­κί­νη­το, μας μετα­φέ­ρουν εργα­ζό­με­νοι, ονο­μά­ζε­ται Θεό­δω­ρος Κατσαφάδος…

Φαί­νε­ται πάντως ότι στην Κου­ντου­ριώ­του υπάρ­χει ιδιαί­τε­ρο ενδια­φέ­ρον και για τα …δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, αφού αυτό που κυκλο­φο­ρεί ευρέ­ως στα πέριξ και στις πιά­τσες της περιο­χής είναι ότι μετά τον απερ­για­κό αγώ­να συμ­βαί­νουν «πρά­μα­τα και θάματα».

Οτι δηλα­δή γίνε­ται προ­σπά­θεια να «ανα­στη­θεί» το εργο­δο­τι­κό συν­δι­κά­το, για να γίνουν προ­σλή­ψεις πρέ­πει οπωσ­δή­πο­τε να κάνεις τη δια­δρο­μή Κου­ντου­ριώ­του — ΣΕΜΠΟ, να περά­σεις πρώ­τα μια βόλ­τα από τα γρα­φεία του εργο­δο­τι­κού συν­δι­κά­του και μετά να πας για την υπο­γρα­φή της πρό­σλη­ψης στην DPort και στους εργο­λά­βους της. Του­λά­χι­στον δεν θα μπερ­δέ­ψεις τα ονό­μα­τα. Ολοι Κατσα­φά­δοι λέγονται…

 

Γρά­φει ο Ψ. στον σημε­ρι­νό Ριζο­σπά­στη
Βλ. και Ανα­κοί­νω­ση του Σωμα­τεί­ου ΕΝΕΔΕΠ
(Ένω­ση Εργα­ζο­μέ­νων Δια­κί­νη­σης Εμπ|τίων στις προ­βλή­τες του Πειραιά)

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο