Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Βόρεια Ιρλανδία: Άγριες συγκρούσεις προτεσταντών και καθολικών στη σκιά του Brexit

Νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία πλήττεται εδώ και μια εβδομάδα από ταραχές, καθώς αυξάνονται οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του Βrexit, που έχουν να κάνουν κυρίως με την έλλειψη αγαθών στην αγορά, αλλά και στις δυσκολίες μετακίνησης που έχουν επιβληθεί μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Στο Μπέλφαστ, η αστυνομική δύναμη καταστολής των ταραχών αντιμέτωπη με τους Ρεπουμπλικανούς διαδηλωτές δέχτηκε πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ, καθώς προσπαθούσε να εμποδίσει το πλήθος να κατευθυνθεί προς τους Ενωτικούς διαδηλωτές, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα βίαια αυτά επεισόδια, που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον τραυματισμό περισσοτέρων από 50 αστυνομικών, φέρνουν στο προσκήνιο τις μνήμες των 3.500 θανάτων που σημειώθηκαν κατά τις τρεις δεκαετίες των “Ταραχών” μεταξύ των καθολικών Ρεπουμπλικανών που θέλουν την επανένωση με την Ιρλανδία και των προτεσταντών Ενωτικών, ένθερμων υποστηρικτών της διατήρησης της ένωσης της επαρχίας με τη Βρετανία.

Την προηγούμενη εβδομάδα βίαια επεισόδια είχαν αρχικά ξεσπάσει στο Λόντοντερι προτού επεκταθούν σε προτεσταντική συνοικία του Μπέλφαστ.

Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ δήλωσε: «Δεν πρόκειται για μια διαμαρτυρία. Είναι βανδαλισμός και απόπειρα δολοφονίας» και συγκάλεσε για σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά« από τη βία, λόγω της οποίας έχουν τραυματιστεί δεκάδες αστυνομικοί τις τελευταίες ημέρες. Ο Ιρλανδός ομόλογός του Μάικλ Μάρτιν ζήτησε από το Δουβλίνο, το Λονδίνο και όλα τα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας να συνεργαστούν για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να αποκατασταθεί η ηρεμία.