Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Β.Ι.Λένιν: Εμείς αρχίσαμε αυτό το έργο… πότε ακριβώς, σε πόσο χρονικό διάστημα, οι προλετάριοι ποιανού έθνους θα το τελειώσουν δεν είναι το ουσιαστικό ζήτημα!

«Ο δρόμος χαράχτηκε»…

Η νικηφόρα Οκτωβριανή Επανάσταση αποτέλεσε συνέχεια όλων των προηγούμενων εργατικών εξεγέρσεων και άνοιξε το δρόμο για το ιστορικό πέρασμα της ανθρωπότητας «απ’ το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας».
Συνοψίζοντας την ιστορική σημασία της, ο Λένιν έγραψε:

Εμείς αρχίσαμε αυτό το έργο.
Πότε ακριβώς, σε πόσο χρονικό διάστημα, οι προλετάριοι ποιανού έθνους θα αποτελειώσουν το έργο αυτό δεν είναι το ουσιαστικό ζήτημα.
Το ουσιαστικό είναι ότι ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, ότι ο δρόμος χαράχτηκε

Μαρξ-Ένγκελς-ΛένινΤα διδάγματα του Οκτώβρη έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα που ο τροχός της Ιστορίας φαίνεται να κινείται προς τα πίσω, σήμερα που το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης και υποχώρησης, σήμερα που οι μακρόχρονες συνέπειες της αντεπανάστασης (στις αρχές της δεκαετίας του ΄90) ενισχύουν τη λαθεμένη αντίληψη πολλών εργαζομένων ότι δεν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος από τον καπιταλισμό».
|> από τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ, για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση<|1917 CCCPΞεχωρίζουμε τη φράση του Λένιν «ο δρόμος χαράχτηκε», για να θέσουμε ένα θεμελιακό ζήτημα που χαρακτηρίζει, πρέπει να χαρακτηρίζει, τη στάση κάθε κομμουνιστή και κομμουνίστριας και οπαδού της σοσιαλιστικής επανάστασης.
«Ο δρόμος χαράχτηκε» σηματοδοτεί τη γενική πορεία της κοινωνικής εξέλιξης, την πορεία περάσματος της ανθρωπότητας από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, με τη σοσιαλιστική επανάσταση.
Η τιμή και η ευθύνη του οδηγητή της μεγάλης αυτής πορείας, ειδικά μετά τις αντεπαναστάσεις, ανήκουν στα ΚΚ που παραμένουν ακλόνητα στην υπόθεση του σοσιαλισμού.
Το ΚΚΕ είναι από τα κόμματα που διακρίνονται για τη συνέπεια και την αποφασιστικότητά τους.
Εξοπλισμένο με σύγχρονες θεωρητικές επεξεργασίες, Πρόγραμμα και στρατηγική, κρατά ψηλά τη σημαία του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.
Βαδίζει ακλόνητα στον «δρόμο που χαράχτηκε».
Δεν λιποψύχησε, δεν τα δίπλωσε μπροστά στις πρωτοφανείς δυσκολίες που έφερε η αντεπανάσταση.
Εβγαλε συμπεράσματα, αναζήτησε απαντήσεις, βρήκε τη δύναμη να κρατήσει την πορεία του σταθερή.
Το ΚΚΕ αποτελεί πλέον μια δοκιμασμένη, ακατάβλητη πρωτοπόρα δύναμη, πηγή έμπνευσης για πολλά κόμματα και κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα στα 103 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση ο Ριζοσπάστης έχει ένα σπάνιο αφιέρωμα «Από τον Απρίλη στον Οκτώβρη…», που αποτελεί εισαγωγή στην έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ με τον ίδιο τίτλο, που κυκλοφόρησε το 2019 και περιλαμβάνει κείμενα του Β. Ι. Λένιν εκείνης της κρίσιμης περιόδου, όταν οι Μπολσεβίκοι πάλεψαν και κατάφεραν να οδηγήσουν την εργατική τάξη της Ρωσίας στην κατεύθυνση της σοσιαλιστικής επανάστασης με τις λενινιστικές επεξεργασίες που αποτέλεσαν το υπόβαθρο για τη νίκη της Επανάστασης -μπορείτε να το δείτε στο τέλος σε |>pdf<|

Η νίκη του Οκτώβρη δεν ήρθε ξαφνικά.

Είχε προηγηθεί μια πολυετής και σύνθετη προσπάθεια θεωρητικής, πολιτικής και πρακτικής επαναστατικής δράσης με επικεφαλής τον Λένιν.
Ενα τεράστιο έργο, συνέχεια του έργου των Μαρξ και Ενγκελς, το οποίο επέτρεψε στους μπολσεβίκους να οδηγήσουν στη νίκη το ρωσικό προλεταριάτο.Οκτωβριανή επανάσταση

Ασφαλώς, η μεγάλη αυτή θεωρητική και πολιτική εργασία του Λένιν δεν ήταν έργο μιας πράξης, αλλά καρπός σύνθετης και απαιτητικής προσπάθειας, συνδυασμού της πρωτοπόρας θεωρητικής δουλειάς με την πρωτοπόρα μαχητική επαναστατική δράση.
Οι μπολσεβίκοι νίκησαν
γιατί κατάφεραν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως επαναστατικής πρωτοπορίας.
Αποτέλεσαν πρωτοπορία σκέψης και δράσης, επαναστατικής θεωρίας και επαναστατικής πολιτικής πράξης.

Το Κόμμα των Μπολσεβίκων κατέκτησε την ικανότητα να αντλεί συμπεράσματα από την ταξική πάλη και την επαναστατική πρωτοβουλία που ανέπτυσσαν οι μάζες.
Σε κάθε φάση ανάπτυξης της ταξικής πάλης, επέδειξε χαρακτηριστική ικανότητα εξυπηρέτησης της στρατηγικής με την ανάλογη πολιτική, με συμμαχίες, συνθήματα, ελιγμούς, καθώς και εύστοχη αντιπαράθεση με τους μενσεβίκους και τις υπόλοιπες οπορτουνιστικές δυνάμεις. Αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τη μαχητική πείρα που απέκτησαν τα μέλη του στις σκληρές ταξικές μάχες ολόκληρης της περιόδου 1905-1917.
Η θεωρητική ετοιμότητα και η μαχητική πρακτική ικανότητα έδιναν στο Κόμμα των Μπολσεβίκων τη δυνατότητα να σφυρηλατεί επαναστατικούς δεσμούς με τις εργατικές – λαϊκές δυνάμεις και να μην υποκύπτει στις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε στη δράση του, όπως η κρατική και η παρακρατική βία.

Αυτή η πορεία θεωρητικής και πολιτικής ωρίμανσης του Κόμματος των Μπολσεβίκων είχε ως θεμέλιο τις λενινιστικές επεξεργασίες.

Στο κομβικής ιστορικής σημασίας έργο του, γραμμένο στα χρόνια του πολέμου, «Ο ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού», ο Λένιν μελέτησε βαθιά την εξέλιξη και ανάπτυξη της καπιταλιστικής κοινωνίας και οικονομίας, που τον κύριο ρόλο πια παίζει το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Ανέδειξε ότι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός σημαίνει βάθεμα της βασικής αντίθεσης της καπιταλιστικής κοινωνίας ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και την ατομική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της, τον παρασιτικό ρόλο του μετόχου – καπιταλιστή, ότι ο ιμπεριαλισμός έχει πια περάσει σε μια «αντίδραση σε όλη τη γραμμή» και δεν μπορεί να προσφέρει αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχουν αναπτυχθεί προς όφελος της κοινωνικής προόδου.
Τεκμηρίωσε ότι στον μονοπωλιακό καπιταλισμό οξύνονται όλες οι αντιθέσεις της καπιταλιστικής κοινωνίας και ταυτόχρονα αναπτύσσεται ολόπλευρα η κοινωνικοποίηση της παραγωγής, γίνεται η «υλική προετοιμασία» για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και το πέρασμα στον κομμουνιστικό τρόπο παραγωγής.

info ΑτέχνωςUSSR

PDF Logo

103 ΧΡΟΝΙΑ από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

7-Νοέμβρη-2020

ΚΚΕ - KKE Lockdown Η κοσμοϊστορική επέτειος του πρώτου ιστορικού άλματος των λαών στους ουρανούς, φέτος βρίσκει τη χώρα μας και όλο τον καπιταλιστικό στην κρίση -το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας.
Μαζί με την προσπάθεια της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες για τη διαχείρισή της και την άρνησή τους να πάρουν ακόμα και τώρα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, τις μέρες αυτές «φουσκώνει» ξανά και ένα ακόμα κύμα ιδεολογικής επίθεσης, με προμετωπίδα την περιβόητη «ατομική ευθύνη».

Στον πυρήνα του έχει την προσπάθεια να βγουν λάδι το εκμεταλλευτικό σύστημα και το αστικό κράτος, να «εμπεδώσει» στα εργατικά – λαϊκά στρώματα ότι τα όσα ζουν αποτελούν μονόδρομο και ότι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να αποδεχτούν τη μοίρα τους, να «ακολουθήσουν τις οδηγίες» της κυβέρνησης, του αστικού κράτους, της εργοδοσίας, και να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» για να ξελασπώσει μια ώρα αρχύτερα το κεφάλαιο από την κρίση.

ΚΚΕ Πανδημία - Αγώνας για την υγεία & τη ζωή του λαού!Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα που απαιτούνται είναι συγκεκριμένες:

1. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξή του στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών, δηλαδή τάισμα των κλινικαρχών, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση και προτείνουν άλλα κόμματα.
Για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, τα μαζικά δωρεάν τεστ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. Αλλά και για να ικανοποιηθούν και οι άλλες ανάγκες που υπάρχουν και να μη γίνει το δημόσιο σύστημα Υγείας σύστημα της μίας νόσου.
Να ξανανοίξουν αμέσως τα νοσοκομεία που έκλεισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις καταργώντας περίπου 10.000 κλίνες.
2. Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών.
3. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξασφάλιση του εξοπλισμού που απαιτείται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση γι’ αυτές τις βδομάδες.
4. Αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς, με προσλήψεις προσωπικού και με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. 2.000 τουριστικά λεωφορεία «σκουριάζουν», ενώ μπορούν να ενταχθούν στο κεντρικό σχέδιο για τη βελτίωση των συγκοινωνιών.
5. Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, γιατί πλέον δεν βρισκόμαστε ούτε καν στο Μάρτη, αλλά σε συνθήκες που έχουν συσσωρευτεί βάρη, συνέπειες της προηγούμενης περιόδου.
6. Εκτακτο επίδομα για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.
7. Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.